Vanaf 1 april is de instructie-dvd Cajon Spelen! van percussionist en drummer Arthur Bont verkrijgbaar. Op de dvd demonstreert hij hoe de cajón, één van de meest populaire percussie instrumenten van dit moment, bespeeld kan worden. Zijn uitleg, oefeningen en praktische tips worden afgewisseld door intermezzo's in uiteenlopende muzikale stijlen, van flamenco tot pop en jazz.

Cajon spelen!
Op de dvd komen met verschillende oefeningen de basistechnieken aan bod, grooves en beats worden voorgespeeld. Arthur Bont laat zien hoe de cajón gecombineerd kan worden met bijvoorbeeld een hi-hat of bespeeld kan worden met brushes. Ook bevat de dvd praktische tips over het gebruik van microfoons bij live-optredens of in de studio. Dit alles is omlijst met muzikale intermezzo's. Zo bespeelt Arthur Bont de cajón met muzikale gasten als Alain Labrie en Franklin Heilijgers (Flamenco), phinx (singer-songwriter), Kaz Lux & Hotchpotch, Eric Kerns (singer-songwriter), Susan Zeegers (singer-songwriter) en anderen.

De Cajón
De oorsprong van het percussie-instrument de cajón ligt bij de Peruaanse slavencultuur van de 19de eeuw. Een verbod op muziek leidde tot massale vernietiging van bestaande muziekinstrumenten die de slaven meebrachten uit hun Afrikaanse herkomstlanden. Als noodgreep gebruikten slaven gewone kisten als instrumenten, waaruit de cajón ontstond. Pas aan het begin van de jaren zeventig van de 20ste eeuw kreeg de cajón bekendheid. Percussionist Rubem Dantez van de groep van Paco de Lucia introduceerde toen de cajón als ritme-instrument in de flamencomuziek. Vandaag de dag wordt de cajón steeds meer toegepast in andere muziekstijlen, zoals wereldmuziek, pop en jazz. Zie ook: www.schlagwerk-percussion.de.

Arthur Bont - drummer/percussionist

Arthur Bont (Utrecht, 1969) werkt sinds ruim twintig jaar als professioneel drummer en percussionist. Van 1989 tot 1999 speelde hij bij de cajun / zydeco band Louisiana Radio. De afgelopen jaren werkte hij voor theatervoorstellingen zoals Mondo Leone (Leon Giesen), Holland America Lijn (Jack Poels en Leon Giesen), Hier komen de Russen en Reis door Rusland (Irena Filippova & Hans Visser. Arthur Bont verdiepte zich de afgelopen acht jaar intensief in de cajón, en paste zijn nieuwe specialisme toe in theatervoorstellingen, bands en studio-opnames.

Cajón spelen!
Nieuwe instructie-dvd van Arthur Bont
prijs € 34,90 / ISBN 978-90-812868-1-7

De dvd, uitgebracht in samenwerking met Schlagwerk Percussion, is vanaf 1 april verkrijgbaar in muziekwinkels of te bestellen via de website www.arthurbont.nl. Daar kan je ook alvast een preview zien.