In haar persmailing van mei 2008 meldt Liesbeth Puts van Music & Words weer een paar interessante releases, zo wordt in juni een nieuwe cd verwacht van de Zuid-Afrikaanse Amanda Strydom. Deze verschijnt in de Benelux in een iets andere versie dan in Zuid-Afrika. Verder zijn nummers van de cd Uprooting van de Warsaw Village Band door dj's opnieuw gemixt, daarvan is nu de cd Upmixing uitgebracht.

De Zuid-Afrikaanse zangeres Amanda Strydom heeft veel indruk gemaakt met Briewe uit die Suide, dat verleden jaar in de Benelux verscheen. Intussen is er in alle stilte gewerkt aan een nieuwe cd, die binnenkort in Zuid-Afrika verschijnt. Kerse teen die Donker (Kaarsen tegen het duister) komt iets later (eind juni) hier uit, vanwege een iets andere samenstelling. Zo komt My Kamer (het succesvolle duet met Stef Bos) wél op de Zuid-Afrikaanse versie, maar niet weer opnieuw op de Benelux-uitgave. Daarentegen heeft deze weer twee bonus-livetracks, een andere hoes en natuurlijk weer alle teksten, voorzien van voetnoten. In haar introductie schrijft Amanda: 'Ek probeer om met my musiek en woorde lig te maak in die donker. Om hoop te gee, en ook vertroosting. En soms net louter vreugde.'

Music & Words meldt verder de volgende releases:

WARSAW VILLAGE BAND: UPMIXING
Met ‘Uprooting' (JARO 4261) brak deze Poolse band in 2004 internationaal door. Een BBC World Award hielp daar een handje bij. Op verzoek van talloze DJ's uit de hele wereld heeft de groep toestemming gegeven om remixes te maken van nummers van Uprooting, met de beperking dat het een reggae-remix moest worden en dat sommige tracks in meerdere versies opgenomen moesten worden. De beste DJ's en producers uit Europa werkten mee, waaronder Transglobal Underground, Zion Train, Love Grocer, DJ ClicK en Recycler. Zelfs een track die de oorspronkelijke plaat niet gehaald heeft, is opnieuw gearrangeerd door Louis Beckett (On-U Sound/Asian Dub Foundation).
label: Jaro • file under: world • cd: JARO 4286

SANDY DILLON: LIVING IN DREAMS
De carrière van de Amerikaanse zangeres Sandy Dillon kent een wel heel vreemd verloop. Haar platenmaatschappij Elektra weigerde begin jaren negentig haar eerste en tweede cd (geproduceerd door Mick Ronson) uit te brengen en met de uiteindelijke release van haar derde cd werd haar contract onmiddellijk ontbonden. Met haar wat ‘kinderlijke' stem en ‘donkere' imago wordt ze vaak vergeleken met artiesten als PJ Harvey en Patti Smith. Daar kunnen we nu met de release van haar nieuwe (blues)cd ‘Living In Dreams' namen als Diamanda Galas en Captain Beefheart aan toevoegen. Aanrader!
label: Tradition & Moderne • file under: pop/blues • cd: TM 42

BROOKLYN FUNK ESSENTIALS: WATCHA PLAYIN
De makers van funk-klassiekers als ‘The Creator Has A Masterplan' en ‘Take The L Train' zijn na een (betrekkelijke) stilte van acht jaar terug met een nieuwe cd. Met oprichter Lati Kronlund nog steeds aan het muzikale roer heeft dit New Yorkse gezelschap weer een fantastisch werkstuk gecreëerd. De mix van funk, dub, r 'n' b, reggae, rock en etnische (Turkse) ingrediënten pakt weer zeer verrassend uit en maakt van ‘Watcha Playin' een wereldplaat. Aanrader!
BFE staat op 11 juli op het Cactus-festival in Brugge
label: Tropical Music • file under: funk • cd: TM 68867

DEBASHISH BHATTACHARYA: CALCUTTA CHRONICLES
Hij maakte onlangs nog veel indruk op de Music Meeting in Nijmegen, deze meester op de Indiase slide-gitaar.  Debashish Bhattacharya won afgelopen jaar de ‘BBC Radio 3 Award for World Music' voor zijn album Calcutta Slide-Guitar (TUGCD 1042, met dvd). Met de opvolger ‘Calcutta Chronicles' neemt Debashish ons mee op een muzikale reis door de geschiedenis van het gitaarspel in India. De invloeden van o.a. zigeuners en soefimuziek worden op subtiele wijze onderzocht. Een fantastische muzikale wisselwerking tussen het heden en het verleden, tussen traditie en innovatie.
label: Riverboat • file under: world/India • cd: TUGCD 1049

THE WILDERS: SOMEONE'S GOT TO PAY

Met hun nieuwe plaat betreedt de Amerikaanse countryband The Wilders nieuwe paden. Naar
aanleiding van een waar gebeurde moord heeft de groep een aantal songs geschreven die het hart van deze cd vormen. In hun kenmerkende energieke country-stijl (‘putting The Clash to shame', volgens een recensent) wordt dit verhaal verteld. Country, old-timey en Americana krijgen allemaal een mooi plekje in de nieuwe Wilders-sound.
label: Free Dirt Records • file under: country • cd: DIRTCD 56

GABI LUNCĂ: SOUNDS FROM A BYGONE AGE VOL. 5

Ook volume 5 in de serie ‘Sounds From A Bygone Age' is weer een schot in de roos. Gabi Lunca was de diva van de Roemeense muzica lautareasca of zigeunermuziek. Zij wordt vaak de ‘Tziganca de matase', de zijden zigeunervrouw, genoemd vanwege haar rustige en melancholieke liederen, vol passie en verlangen naar de geliefde. Haar typische, zilverachtige zangstijl is vaak gekopieerd, maar nooit geëvenaard. Deze opnames uit de archieven van het Roemeense staatslabel ‘Electracord' zijn weer op een voorbeeldige manier uitgeven. Aanrader!
label: Asphalt Tango • file under: world/Roemenië • cd: ATR 1508

VARIOUS: FIESTA LATINA. TH!NK GLOBAL
De aanstekelijk ritmes en opzwepende danspassen van salsa, merengue en bachata horen bij een perfect latin-feestje. Met dat doel is deze toegankelijke nieuwe sampler in de Th!nk Global-serie, ditmaal in samenwerking met Amnesty, samengesteld. Met o.a. Ray Barretto, Grammy-winnaars Spanish Harlem Orchestra en de Colombianen van La Sonora Dinamita.
label: Th!nk Global • file under: world/latin • cd: THINK 109

THE ROUGH GUIDE TO CUBAN STREET PARTY
Havana is dé stad voor rum, tabak en... feest. Deze tweede release in de serie ‘Street Party' is opnieuw volgepakt met zinderende dansmuziek. Zowel groepen die in Cuba verblijven, zoals Sierra Maestra en Yumurí Y Sus Hermanos, als ‘emigranten' als Celia Cruz en Roberto Torres maken deze Rough Guide tot één groot straatfeest. Samengesteld door DJ Pablo Yglesias.
label: World Music Network • file under: world/Cuba • cd: RGNET 1199