-door Assie Aukes-
Dit jaar is het veertig jaar geleden dat Theo van Scherpenseel afscheid nam van de Volendamse band Jen Rog. Sindsdien staat hij onder de naam Specs Hildebrand als soloartiest op de bühne.

Vorig jaar keek ik naar de eerste uitzending van 'Derksen on the road', een muziekprogramma waarin de bekende voetbal- én muziekkenner Johan Derksen op zoek gaat naar zijn oude muziekhelden. In die eerste aflevering ging Derksen op bezoek bij dezelfde Theo van Scherpenseel. In muziekkringen wellicht beter bekend als Specs Hildebrand. Op handen gedragen door een kleine schare liefhebbers, bij het grote publiek  helaas volslagen onbekend.

Specs Hildebrand
Specs Hildebrand



Theo van Scherpenseel werd in Amsterdam geboren, maar woont alweer zo'n vijftig jaar in Volendam. Specs Hildebrand is een eigenzinnige muzikant en een buitenbeentje binnen de Volendamse muziekscene. Kiest het gros voor de gekende palingpop, Hildebrand gaat zijn eigen weg. Toch wordt hij in het voormalige vissersdorp zeer gewaardeerd om zijn compositorische talenten. Hij kan o.a. Cats-zanger Piet Veerman tot een van zijn muzikale vrienden rekenen. Hildebrand kent eigenlijk maar één probleem: zijn werk verkoopt niet of nauwelijks. "Zijn albums zijn allemaal succesvolle mislukkingen", lacht gitarist en vriend Jan Akkerman ergens in de documentaire. Daarom is Theo van Scherpenseel altijd leraar Nederlands gebleven. Hij wil onafhankelijk zijn muzikale passie bedrijven.

Zijn muzikale carrière begon al vroeg. Op vijftienjarige leeftijd begon hij met liedjes te schrijven en te oefenen. Na een paar jaar werd hij bassist in Progress, waarin ook Jaap 'Witte' Schilder (net gestopt als lid van de 3J's) en Jack Veerman (later in BZN) speelden. De band nam een single op en veranderde de bandnaam in Jen Rog. Jen Rog was een bekende persoonlijkheid uit Volendam. Het verhaal ging rond dat dit dorpsfiguur zich nooit waste. Op hoge leeftijd werd hij opgenomen in een verzorgingstehuis en onder de douche gezet. Prompt overleed hij een paar dagen later...
De eerste single van Jen Rog was typerend voor het geluid van de band. Het vrolijke countrydeuntje Devilish Mary paste prima in het tijdsbeeld van de beginjaren '70 en werd dan ook goed ontvangen, maar de platenmaatschappij had niet genoeg exemplaren op voorraad. Daardoor bleef het lied vier weken in de top van de tipparade hangen en liep Jen Rog een bijna zekere Top 40-notering mis. De tweede single, het prachtige, door Van Scherpenseel geschreven So long ago, kwam ook niet verder dan de tipparade. Jaren later ontpopte dit lied zich tot het alternatieve volkslied van Volendam...

De hoes van eerste single Devilish Mary
De hoes van eerste single Devilish Mary



In Nederland was de country-rock van groepen als The Eagles en Poco ongemeen populair aan het begin van de zeventiger jaren en Jen Rog pikte daar vooral live een graantje van mee. De groep speelde met veel succes in de zalen, met name in het noorden van ons land.  Zo heb ik de band meerdere malen horen spelen in mijn geboorteplaats Sint Nicolaasga en hier in de buurt was Jen Rog regelmatig te gast in 'De Witte Paarden' bij Steenwijkerwold. Toch wilde de band op een gegeven moment overstappen naar het bekende top 40-repertoire, een aantal leden was profmuzikant en meer optredens waren altijd welkom.

Theo van Scherpenseel hield het daarom in 1975 voor gezien en ging solo verder onder de naam Specs Hildebrand. Die naam werd ontleend aan een louche diamantsmokkelaar uit een van de boeken van de Bob Evers-serie, een populaire jeugdserie uit de jaren '60. Hij kwam in contact met Jip Golsteijn, muziekjournalist bij De Telegraaf. Golsteijn schreef teksten waarop Hildebrand muziek maakte. Er verschenen verschillende albums vol met country met een rafelig randje, die gretig aftrek vonden bij een kleine schare fans. Het meest succesvolle album van Specs Hildebrand & the Living Room Band (zoals hij zijn begeleidingsband met oud-leden van BZN, Left Side en Jen Rog noemde) is ongetwijfeld het kerstalbum Christmas 4 a.m. alone, uit 1990. Een kerstalbum vol atypische liedjes met mensen aan de zelfkant van het leven, geschreven door Jip Golsteijn en Specs Hildebrand. Volgens mij een van de mooiste kerstalbums die in Nederland gemaakt is.

Jip Golsteijn en Specs Hildebrand
Jip Golsteijn en Specs Hildebrand



Met het plotselinge overlijden van Jip Golsteijn in 2002 kwam aan de samenwerking tussen Golsteijn en Hildebrand een voortijdig einde. Met de platencarrière van Specs Hildebrand lijkt het dan gedaan, maar in 2006 verscheen toch weer een album, A wink at the moon, met hulp van Cats-zanger Piet Veerman en gitarist Jan Akkerman. In 2011 verscheen Hildebrands dertiende en tot dusver laatste album Outsider. Een opmerkelijk nummer op dit album is ongetwijfeld Follyville waarin Hildebrand op niet misverstaande wijze zijn woonplaats bekritiseert.

Momenteel werkt Theo van Scherpenseel nog steeds als docent aan een middelbare school in Volendam. Barend Toet, ooit oprichter van Muziekkrant Oor, schreef naar aanleiding van het verschijnen van het laatste album: "Hoewel bekend in kleine kring, is Specs Hildebrand hier in Nederland nooit het massa-succesnummer geworden dat hij misschien wel had kunnen worden in de Verenigde Staten. Zijn gevoel voor de ritmiek en de dynamiek van de country en blues is zo on-Nederlands goed ontwikkeld in de tientallen jaren die hij zijn lievelingsmuziek is blijven spelen, desnoods alleen op zijn zolderkamertje. Een geboren buitenbeentje."

Specs Hildebrand viert zijn veertigjarig jubileum als soloartiest met het uitbrengen het album met de toepasselijke naam Well kept secrets, een verzamelaar met ook twee nieuwe nummers. Het album wordt op 7 maart a.s. in Pop- en Cultuurhuis PX in Volendam ten doop gehouden tijdens een jubileumconcert van Specs Hildebrand & the Living Room Band.

affiche optreden specs hildebrand 2015