Singer-songwriter Tim Grimm is vanaf deze maand weer te bewonderen op de Nederlandse podia. Dit keer toert hij samen met zijn zoon Jackson Grimm. Op 21 september speelt hij in de Badgastenkerk in Wijk aan Zee. Afgelopen week kwam hij alvast even kennismaken, reden voor Ab Winkel om de man te interviewen, Folkforum mocht het artikel overnemen van de website van de Badgastenkerk:

WIJK AAN ZEE – In de Badgastenkerk aan de Julianaweg treedt op vrijdag 21 september om 20:00 Tim Grimm op. Het wordt een  akoestisch luisterconcert van deze Amerikaanse singer-songwriter tezamen met zijn zoon Jackson.  De Grimm’s  doen Wijk aan Zee aan in het kader van hun herfsttoer die ze onder meer in Schotland, Italië en Duitsland brengt. Grimm’s komst naar Wijk aan Zee is voor Ab Winkel de vervulling van een langgekoesterde wens.
Tim Grimm in Wijk aan Zee
Gitarist, zanger, acteur, agrariër Tim Grimm in Wijk aan Zee

Muzikant Tim Grimm wil vooral een andere Amerikaan zijn
AB WINKEL spreekt Tim Grimm, die 2 weken voor hij er optreedt even kwam kennismaken bij de Badgastenkerk.

Tim Grimm is blij dat hij weer in Nederland is. De Amerikaanse muzikant, die inmiddels  drie maanden per  jaar in Europa vertoeft, vindt het ronduit spannend om in de Wijk aan Zeese Badgastenkerk te spelen. De man die op grote Amerikaanse festivals stond, speelt tegenwoordig vooral om te communiceren. Het vooruitzicht van een mooi luisterpubliek doet hem al een tijdje meer dan geld verdienen en beroemd zijn.

Een dag nadat de boot hem van Newcastle naar IJmuiden heeft gebracht doet hij Wijk aan Zee even aan. Hij begroet de vrijwilligers van de Badgastenkerk alsof hij oude vrienden een lange tijd niet heeft gezien. Het kan bijna geen toeval zijn dat de zanger/componist even later later vertelt dat hij in enkele opzichten een goede Amerikaan wil zijn.

Verhalen vertellen in muziek
,,Het klinkt een beetje raar, maar ik ben me er de laatste jaren meer dan vroeger bewust van dat ik Amerikaan ben. En dat ik niet elke Amerikaan ben. Sinds Donald Trump aan de macht is ben ik me er terdege van bewust dat ik  een andere Amerikaan wil zijn dan Trump is. Een die wel open staat voor anderen, die wil verbinden in plaats van te verdelen. Muziek leent zich daar bij uitstek voor.’’

Grimm, die vanuit zijn boerderij in Indiana ook regelmatig en op hoog niveau acteert op toneel en in films, maakte in de afgelopen jaren meer dan tien albums. Hij componeert vooral op gitaar en vertelt in zijn muziek graag verhalen. Die vormen vaak het vertrekpunt van de gesprekken die hij na afloop van zijn concerten in Europa met mensen daarover heeft. Die verhalende kracht wordt ook bij vlagen in zijn thuisland opgemerkt. Zo verscheen zijn song ‘The Lake’ in de speelfilm A Walk in the Woods, waarin Robert Redford, Nick Nolte en Emma Thompson de hoofdrollen spelen.

Nederland voelt als thuiskomen
Grimm blijft op zoek naar uitdagingen in zijn manier van schrijven en muziek maken: ,,De laatste cd’s heb ik gemaakt met medewerking van mijn gezin. Mijn vrouw Jan Lucas speelde en zong al regelmatig mee, maar nu werk ik ook met mijn beide zoons, Jackson en Connor. Dat is een hele uitdaging. Zij zijn muzikaal veel beter dan ik. Mijn inbreng met schrijven is misschien groter, maar ook daar is samenwerking. Het is een heel intense manier om zo met elkaar om te gaan. En vooral spannend om te zien wat er uit komt. Maar met elkaar werken betekent ook dat de jongens soms net als vroeger bij pa en ma in de auto zitten als we een paar maanden op toer zijn. Je kunt je er alles bij voorstellen.

Omdat Nederland het eerste Europese land is dat Tim aandeed, houdt hij hier een speciaal gevoel: ,,Het is alsof ik thuiskom. De cultuur en de mensen betekenen veel voor me en leveren ook inspiratie voor het schrijven op. Het is mooi dat ik hier steeds terug kan komen. In Amerika kijken mensen me aan alsof ik gek ben. Ze vinden het maar raar dat ik soms voor enkele tientallen mensen optreed. Ik heb het echter allemaal meegemaakt. Hollywood, grote muziekfestivals en noem maar op. Ik zoek inmiddels liever naar contact en balans. Ik zie mijn familie, heb vrienden en vind betekenis in het leven. En dat allemaal via muziek. Hoe mooi kan het zijn.

Tim Grimm speelt met Jackson Grimm vrijdag 21 september om 20.00 uur volledig akoestisch in de Badgastenkerk in Wijk aan Zee. Inloop vanaf 19.30 uur.

Ab Winkel

Programma vrijdag 21 september 2018:

19:30  inloop
20.00 uur Tim Grimm en Jackson Grimm
Badgastenkerk, Julianaweg 75, 1949 AP, Wijk aan Zee
Na het concert wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd

Overige tourdata van Tim & Jackson Grimm in september en oktober 2018:
Donderdag 20 september - Live Stage Marnix @ Café De Bospoort - Ede
Zaterdag 22 september - Huiss Concerts - Vlierden
Zondag 14 oktober - Taverne De Waag - Haarlem
Maandag 15 oktober - Muziekpodium Peter & Leni - Steendam
Dinsdag 16 oktober - Hans van Polanen presenteert @ QBus - Leiden
(dubbel programma met Illinois singer / songwriter Ben Bedford)
Vrijdag 19 oktober - Acoustic Alley & Theater De Steeg - Den Haag
Maandag 22 oktober - De Maandag van Van Meurs @ Meneer Frits - Eindhoven
(dubbel programma met de legendarische David Olney)