Als er één land is waar het stikt van de muzikanten, is het Ierland wel. Desalniettemin word je er ook als Nederlandse muzikant met open armen ontvangen.

Jaren geleden trok Peter Laban naar de westkust van Ierland nadat hij op 15-jarige leeftijd in Rotterdam was geïnfecteerd met het uilleann pipe-virus bij een concert van Seamus Ennis. Na een incubatietijd van zeven jaar kwam het virus tot uitbarsting toen hij Liam O'Flynn aan het werk zag tijdens Planxty's 'After the Break' tour van ‘79. Via pipe-lessen in Dublin kwam hij terecht aan de westkust in Miltown Malbay op de Willie Clancy Summer School. Sinds een jaar of zes speelt hij er samen met concertina-speelster Kitty Hayes met wie hij een album opnam: They'll Be Good Yet.

Nu trekt de Gemertse Christof (uit deel 3) er een half jaar buskend rond. Om dat groene land te leren kennen, maar ook om nieuwe nummers voor zijn bandje Autumn Sun te schrijven. Van dat laatste komt het nog niet zo, mailt hij: "Ik heb nog maar 1 nieuw nummer geschreven sinds ik hier ben. Maar ik wil er geen druk achter zetten, het komt wanneer het komt. Ik ontmoet hier ontzettend goede muzikanten en leer veel. Genoeg inspiratie voor een nieuw album."

Inderdaad, Ierland grossiert in ontzettend goede muzikanten. In de rock met kanjers als U2, Damien Rice en The Frames, maar natuurlijk ook in de folk met de Christy Moores, de Luka Blooms, de Mary Blacks en de Lunasa's. En zo gauw het kan komen ze deze kant op.   

Afgelopen weekeinde was het weer zo ver. In Lommel, net over de grens in België, stonden op het podium van het plaatselijke cultureel centrum de piepjonge Liam O'Connor (viool, fluit en concertina) & Sean McKeon (uilleann pipes, fluit), de gerenomeerde Maighréad (zang) & Triona Ní Dhomhnaill (zang, piano) en als uitsmijter de succesvolle band Altan.

Paul, mijn minstens zo goed ingevoerde muziekmaat, was erbij. "Veel avontuur zat er niet in deze 9de Celtic Night",  mailt hij me desgevraagd.

Over de drie acts schrijft hij: "Puur traditionele opening van het duo O'Connor/McKeon. Knappe muzikanten, maar het kan mij echt geen volledige set boeien. Veel beter vond ik de gezusters Ni Dhomhnaill. Er zit nog niet veel sleet op hun stemmen. Hele mooie piano (vleugel)-partijen van Triona en van tijd tot tijd mooie samenzang. Veel bekend werk (o.a. Bothy Band). Toch mis je na verloop van tijd een band (Lunny bijv.) die wat passie en vuur jaagt in een wat eenvormige set. Van Altan krijg je precies wat je verwacht. Ik heb ze nu twee keer in korte tijd gezien (Dranouter) en vind ze stukken beter dan vroeger. Minder steriel. Degelijk maar niet verrassend. Geen editie om lang bij stil te staan. Daarvoor was de line-up naar mijn smaak te traditioneel. Hopelijk kiest men bij de komende jubileumeditie voor wat meer avontuur."

Dan heb ik een tip voor de enthousiaste organisatie in Lommel. Dat wil zeggen, Christof tipt aan het slot van zijn mailtje: "ben Philip Morrow aan het luisteren nu, echt fantastisch, een jongen die ik hier heb leren kennen. www.myspace.com/philipmorrow  , it's great... joanne part 3 woehoe..."

Ben het met Christof eens. Klinkt prachtig. Verstild, gitaar, zang, mooie tweede vrouwenstem. Later aangevuld met spannende effecten op elektrische gitaar. Het is niet Iers traditioneel; meer new folk. Ook voor díe vernieuwing is er plaats in het toch zo traditioneel ingestelde Ierland. Zouden ‘onze' Celtic Nights daar dan ook niet een plekje voor moeten inruimen?, vraag ik me af.

Henk
 
PS:
Naar live-opnamen van Liam O'Connor & Sean McKeon kun je hier luisteren (druk op datum Sunday, January 8). Dat is de site van het programma The Late Sessions van de Ierse omroep RTE. De opnamen van Liam O'Connor & Sean McKeon zijn gemaakt tijdens een jaarlijks kerstconcert eind 2005. Twintig minuten van dat concert hoor je, beginnend na 29:24 minuten van het programma. Als je tijd hebt is het complete programma trouwens aardig om te beluisteren. Zoals die site sowieso een walhalla is voor de liefhebbers van Ierse traditionele muziek. Dit programma dat elke zondag wordt uitgezonden, kun je tot een paar jaar terug herbeluisteren.  
Als je dan toch op die site zit, luister dan ook naar Maighréad Ní Dhomhnaill, die tijdens datzelfde kerstconcert optrad met begeleiding van Altan-gitarist Mark Kelly (Klik daartoe op de datum Sunday, January 1).
En ook Peter Laban en Kitty Hayes stonden voor de microfoons van ‘The Late Session' (Klik daartoe op Sunday April 9). Meer over Peter Laban en Kitty Hayes vind je op deze site.
 
Voor de Altan-fans is het aardig om eens te kijken op de RTE site. Daar is een live-opname te zien van de Altan-muzikanten Mairéad Ní Mhaonaigh (viool) en Dermot Byrne  (accordeon). Overigens is er meer muziek van Altan te horen op MySpace.