spacer
header
header
 
Achter de muziek aan 26: Het einde van een mooi festival
donderdag, 06 maart 2008 18:41
Een computercrash komt zelden gelegen. Zit je boordevol ideeën voor een stukkie over het ter ziele gegane Zwolse folkfestival, krijg je 'm niet meer aan de praat. Het is nu al ruim een week mis. De reparatie vlot niet. De pc-vloot van de bieb biedt nu uitkomst. Inloggen en aan de slag. Wordt het een 'in memoriam'? Dat gevoel heb ik wel bij het einde van zo'n festival. Met weemoed denk ik eraan terug.

Van de dertien (!) afleveringen, maakte ik er toch zeker zeven mee. Ik kan me er niet meer alles van herinneren. Dat zegt iets over de gezelligheid die gepaard ging met de nodige glaasjes. Natuurlijk speelden er prachtbands, maar als het artistieke gehalte ons minder beviel, was daar altijd nog de bar en raakte je makkelijk in de olie.

‘Zwolle' duurde één avond, maar het promoveerde telkens tot een mooi weekend. Voordat de muziek 's avonds rond ‘n uur of acht begon hadden we de Zwolse horeca ‘s middags al gespekt. In nuchtere toestand lag ons hotel op een kwartier lopen. Maar na afloop vonden we steevast met moeite de weg terug. Ooit nam die nachtelijke zoektocht bijna twee uur in beslag. Het jaar erop boekten we wijselijk een hotelletje om de hoek.

De kroegentocht door Zwolle, voorafgaand aan het festival, voerde ons rond ‘n uur of vijf altijd naar het café-restaurant naast schouwburg Odeon, waar het 's avonds te doen was. Zo ook afgelopen keer.

Zwolle, 23 februari 2008: We posteren ons aan een tafeltje voor het raam. Aan de overkant wappert een fraaie blauwe banier die de expositie in het statige Museum de Fundatie aankondigt: ‘Jeroen Krabbé SCHILDER een retrospectieve'. Passend bestellen we in plaats van de tot dan gebruikelijke trappistjes, een fles Chateau de Valcombe ‘La Rerserve du Chateau 2006'.

Het blijkt een strategisch plekje daar aan het raam. We hebben de entree van Odeon in beeld. De festivalkoorts slaat meteen op ons over. Nerveus ronddrentelende muzikanten overbruggen de tijd tussen soundcheck en optreden. In de verte doemt een mooie rode jas op. Het is die van Dazibao-accordeoniste Sophie Cavez, die met haar manschappen arriveert.

Door een glazen verbindingsdeur met Odeon zie ik ook wat zich in de schouwburghal afspeelt. Festivalprogrammeur Assie Aukes verwelkomt de muzikanten. Ik zie hem ontspannen babbelen met No Blues-muzikant Ad van Meurs. Niets verraadt nog dat dit zijn laatste avond is als festival-inrichter. Hij lijkt eerder opgelucht... In 2004 moest hij al eens het einde van zijn festival aankondigen. Toen met tranen in de ogen. Na een doorstart is het dan nu definitief afgelopen. Tranen zie ik niet meer.
 
Als het festival zo'n anderhalf uur aan de gang is zetten twee mannen van Wè-nun Henk het na een boeiend maar tam ontvangen concert op een zuipen. Hun collega's gaan al terug naar huis, zelf kunnen ze bij een kennis overnachten. Maar 's nachts om 'n uur of een hangen ze bij elkaar om de nek, zich wanhopig afvragend hoe daar te moeten komen. Konden ze het adres nog vinden? De een wil voor de zekerheid een taxi, de ander een fiets. Ik hoop - en denk - dat het de eerste optie is geworden. Ze zijn in ieder geval de volgende dag veilig en wel (?) in Brabant gesignaleerd.
 
Tja, ‘Zwolle' doet wat met 'n mens. Begin jaren tachtig ging ik met muziekmaat Thei naar een Iers festival in een grote Zwolse industriehal. De vrouw van onze kroegbaas en vermaard Ierland-freak Jan D. reed. Jan zorgde voor de proviand onderweg: whiskey en kippenpootjes. Anderhalf uur later, het zal tussen de middag geweest zijn, waggelden we binnen via de artiesteningang (!). Een uur later liep ik met een fles Jameson rond, die ik naar mijn stellige overtuiging kosteloos meegekregen had van een vriendelijke stand-beheerder van die Ierse whiskey-stoker. Volgens anderen had ik ‘m per ongeluk meegenomen... De details moet ik je schuldig blijven.
 
Het zal de combinatie van die Jameson en het recent overlijden van mijn pa geweest zijn dat The Fureys mij toen tot tranen toe bewogen met hun ‘Greenfields of France'. Een half festival later vond ik mijzelf terug op de vloer van de plee tussen de resten van wat ooit een in whiskey gemarineerde kip was...

Aan elk festival komt een eind. Dus aan dát Iers festival ook. Maar er duiken gelukkig ook steeds nieuwe festivals op (en als ik sommige geluiden in Zwolle moet geloven, daar ook). Je ziet dan toppers van toen terugkeren. Zo zag ik in de jaren zeventig twee keer John Tams met The Albion Dance Band. Zij voerden een voor die tijd revolutionaire vernieuwing door in de aanpak van de traditionele morrisdance-tunes. Pink Floyd-achtig gitaarwerk (Graeme Taylor) & rockende drums + bas (Michael Gregory + Ashley Hutchings) bij folky diatonische trekzak (John Tams) & renaissance-achtige fluitjes van het fenomeen Phil Picket. Eerst tijdens het festival Rotterdam Folk op een legendarische avond mét Fungus en Alan Stivell. Een jaar later op Winterfolk in Dordrecht, waar de band zodanig stoomde dat wij als voorlopers van het Boombal al dansend massaal door de vloer van die mooie antieke Kunstmin-schouwburg zakten.
 
Beide festivals zijn ter ziele. Maar John Tams overleefde en zorgde vijfentwintig jaar later voor een van mijn hoogtepunten van het Zwolse folkfestival. Niet meer op accordeon maar op gitaar. Zijn repertoire en genre zijn maatschappijkritisch geworden en iets minder traditioneel. Maar daarom niet minder.

Hetzelfde geldt voor de Schot Dougie MacLean. Hij zette ooit met zijn fiddle en zijn maten van The Tannahill Weavers jongerencentrum ‘t Tref in Moergestel op stelten. In duo was hij er ‘vaste klant' met wijlen Alan Roberts. Ook stond hij er min of meer solo op een van de podia tijdens ons jaarlijkse festival Folkdag op en rond het dorpsplein. Aan die Folkdag kwam een einde, maar niet aan MacLean.

Twee jaar geleden zong een overvolle schouwburgzaal van het Zwolse Odeon met MacLean's Caledonia mee. Hij begeleidde zichzelf niet meer op viool maar op gitaar. Na afloop stapte hij op ons af. Mijn muziekmaat Paul en ik stonden versteld van zijn geheugen. ‘Hi boys, Moergestel, isn't it?' Hij sliep destijds bij Pauls ouders in huis, gewoon op zolder. Hij herinnerde zich nog tal van details. Kende de meeste namen nog van Pauls zeven broers en zus, met wie hij 's ochtends aan de grote ontbijttafel keuvelde. We moesten nog zeker de groeten doen aan de pa en ma van Paul.

Leuk!, en typerend voor Zwolle. De muzikanten mengen zich als vanzelf tussen het publiek. Twee jaar later, tijdens de editie van 2006, kwam Paul aan de bar in gesprek met zangeres/saxofoniste Pippa Marland van de jazzy keltische band Carmina. Hij raakt er nog niet over uitgepraat. Hij beschouwt dat als een van zíjn finest moments van ‘Zwolle'.

Overigens trad Dougie MacLean onlangs op in 't Boerderijke in Haaren/Oisterwijk, op een steenworp afstand van Moergestel. In Zwolle vertelden concertorganisator Jos Creusen en zijn partner Anneke daar enthousiast over. Creusen, die begin jaren tachtig nog een bescheiden doorstart maakte met de Folkdag Moergestel, had in ‘zijn' Boerderijke half Moergestel gezien. Een soort reünie. MacLean was destijds populair bij de jonge meiden van 't  Tref. Nu nog, klaarblijkelijk...
 
Ik herinner me niet enkel Tams en MacLean als Zwolle-hoogtepunten, maar ook June Tabor, Ludo Vandeau met Bodixel, Alan Taylor, Transsylvanians, Follia!... en natuurlijk LéOparleur dat ons en anderen in het publiek scheutig voorzag van plastic bekertjes vol Pernod. Geweldige allemaal.

Assie bedankt!

Maar kijk uit, ik profileer me hier onderhand als een verstokte alco. Dit stukje had nooit tot stand kunnen komen als ik in Odeon niet snel was overgeschakeld op dat ‘plat water' uit de Ardennen. Of het nou uit Spa of Chaudfontaine komt, de huiskleur is blauw. En de afgelopen jaren kan ik dát blauw steeds beter onderscheiden van het lichtere blauw van de etiketten van Bernardus 12, het vroegere Sixtus, of het donkerder blauw van Chimay 10, beide overheerlijke producten van Belgische trappisten. Overigens sierden al deze schakeringen blauw ook Krabbé's banier. Zou deze kunstschilder/filmregisseur/acteur tegenwoordig meer in de aquarel zijn dan in de olie?

Henk

PS:
Nog nooit iets gehoord van John Tams, bekijk dan hier eens de korte slideshow en luister. Een live-uitvoering van Caledonia door Dougie MacLean vind je hier.
 
spacer
spacer

Recente concertberichten

Veel folk bij Ad van Meurs presenteert…

In de reeks Ad van Meurs presenteert… (elke maandag bij Meneer Frits in Eindhoven) staan een paar mooie folkoptredens op het programma: Tom Theuns & Paul Russel (22 sep), Josienne Clarke & Ben Walker (10 nov), 4Square (24 nov), Dommelvolk (12 jan), McGowan & Munnelly (26 jan), Marjolein Meijers (16 maart) en Kroonenberg, Van de Zalm, Linneman (8 juni).

Lees meer...
 
Drie NL-concerten Anais Mitchell

Singer-songwriter Anais Mitchell komt in november voor drie concerten naar Nederland. De ‘queen of modern folk music’ zoals ze wordt beschouwd, is op zondag 16 november te zien in Paradiso (Amsterdam), op maandag 17 november in de Paradijskerk (Rotterdam / seated show!) en vervolgens op woensdag 19 november in Merleyn (Nijmegen). 

Lees meer...
 
Josienne Clarke en Ben Walker op tour

Van 28 oktober t/m 16 november is het Britse folkduo Josienne Clarke & Ben Walker op tour door Nederland en België. Naast enkele huisconcerten doen zij in ons land Edam, Den Bosch, Den Haag, Wahlwiller, Eindhoven en Heerhugowaard aan.

Lees meer...
 
Marc Hauman over WO !

A.s. zondag, 14 september, is van 13 tot 14 uur in het Belgische Weelde (net over de grens bij Tilburg) de voorstelling Oorlogsvensters te zien van Marc Hauman, met arrangementen van Wouter Vandenabeele.

Lees meer...
 
Rootscafé in Heerlen

Op dinsdag 16 september start het Cultuurhuis Heerlen weer met het wekelijkse Rootscafé. Blues-, folk- of americana-optredens met tot december o.a. Paul Batto, Adrian Nation, Joep Pelt, Desi & Cody feat. Gene Williams en Ray Bonneville.

Lees meer...
 
Greg Russell in Den Haag

Zaterdag 20 september geeft Greg Russell een concert bij Folk in the Lounge at Karin's.

Lees meer...
 
Theatertour Mannen van Naam

Na tryouts op 12 en 21 september in Thorn en Den Bosch beginnen de Mannen van Naam op 10 oktober in Brielle aan hun theatertour Verder. Tot in mei 2015 staan een kleine 20 optredens gepland.

Lees meer...
 
Streektaalconcert @Boet'n Deure

Op zondag 7 september organiseert Boet'n Deure in de bossen bij Odoorn een Streektaalconcert, mmv het Otto Groote Ensemble en in hun voorprogramma: Jan Henk de Groot.

Lees meer...
 
NL-tour Jay Nash

Van 10 t/m 14 september is de Amerikaanse alt-americana- en folkmuzikant Jay Nash in Nederland, hij doet achtereenvolgens Deventer, Eygelshoven, Steendam, Hilversum en Amsterdam aan.

Lees meer...
 
Afscheidstour Mary Black

Onder de noemer Last Call toert Mary Black nog een laatste keer om afscheid te nemen van haar publiek. Ze begon begin dit jaar in Duitsland en doet in februari en maart 2015 Nederland aan.

Lees meer...
 
Robert den Hartigh opent seizoen Roots in 't Groen

Op woensdag 3 september 2014 zal Robert den Hartigh het nieuwe seizoen Roots in 't Groen openen in 't Groen Koffiehuis in Geldrop, hij vervangt Ruud Hermans die om gezondheidsredenen moest afzeggen.

Lees meer...
 
The Tennessee Studs + De Geldwolven (supp.act) @Boet'n Deure

Op dinsdag 26 augustus staan The Tennessee Studs + De Geldwolven (supp.act) op het podium van Boet'n Deure in de bossen bij Odoorn.

Lees meer...
 
Dubbelconcerten Galleons & In Orbit

Tussen 5 & 7 september 2014 touren Galleons & In Orbit het land door.

Lees meer...
 
4Wheel Drive start Parelsessies seizoen 2014-2015

In Utrecht trapt 4Wheel Drive op maandag 1 september  een nieuwe reeks Parelsessies af in de Parel van Zuilen.

Lees meer...
 
Cara, Acoustic Strawbs, Henry Girls bij Roots aan de Zaan

Fairport Convention is er allang stijf uitverkocht, maar in seizoen 2014/2015 heeft Roots aan de Zaan bij Serah Artisan in Zaandam nog meer mooie concerten op het programma staan. Ze beginnen op 13 september met Ad Vanderveen, later volgen o.a. The Jigantics, Finvarra, Cara, Jo Hamilton, Matt The Electrician, The Henry Girls en Acoustic Strawbs.

Lees meer...
 
Luke Winslow-King & Esther Rose in Borger

Op vrijdag 8 augustus is het duo Luke Winslow-King & Esther Rose te zien op het ROTR @ VANSLAG-podium in Borger.

Lees meer...
 

WEEKAGENDA

zo 21 sept: Den Bosch
Mannen van Naam
ma 22 sept: Eindhoven
Tom Theuns & Paul Russel
do 25 sept: Gemert
Fred Piek
vr 26 sept: Nijverdal
Avond van het NL Lied
vr 26 sept: Venlo
Fairport Convention
vr 26 sept: Wahlwiller
James Herries
za 27 sept: Hooge Mierde
Folk'Oren Festival
za 27 sept: Zaandam
Fairport Convention (UITVERKOCHT!)
zo 28 sept: Scheemda
Fairport Convention
ma 29 sept: Eindhoven
Amy LaVere & Will Sexton
za 04 okt: Landgraaf
Fin de Siècle
ma 06 okt: Eindhoven
Martyn Joseph
wo 08 okt: Zoetermeer
Jimmy LaFave
vr 10 okt: Brielle
Mannen van Naam (première!)
zo 12 okt: Wahlwiller
Mejoeches
ma 13 okt: Eindhoven
Chastity Brown
do 16 okt: Ede
The Tennessee Studs
zo 19 okt: Oisterwijk
Coope, Boyes & Simpson
ma 20 okt: Eindhoven
Kreg Viesselman & Steve 'Blabbermouth' Folk
vr 24 okt: Son
Mannen van Naam
zo 26 okt: Geldermalsen
Mannen van Naam
zo 26 okt: Zaandam
The Jigantics
ma 27 okt: Eindhoven
Walt Wilkins & The Mystiqueros
wo 29 okt: Rotterdam
Irish Super Night
vr 31 okt: Ede
Walt Wilkins & The Mystiqueros
za 01 nov: Landgraaf
Rallion
zo 02 nov: Edam
Walkabout Festival
ma 03 nov: Eindhoven
Eric Taylor
di 04 nov: Den Bosch
Josienne Clarke & Ben Walker
vr 07 nov: Brugge (B)
Brugges Festival
 
spacer