Onder de noemer Last Farewell Concerts zijn er nog 3 folkcafé's in de Groene Engel in Oss. Op 5 februari is er Fiddlehead, op 4 maart speelt Wild Geese en op 1 april sluit Cloggy Dew de reeks af en gaat de Groene Engel op zondag dicht.

Fiddlehead, zondag 5 februari 2012
Poppodium De Groene Engel, Kruisstraat 15, Oss (Centrum)
Café, 16:00, Gratis

Fiddlehead speelt opzwepende folk, deuntjes en ingetogen ballads van eigen hand. Ze vertaalden ook een handvol Nederlandse folknummers naar het Iers en andersom van het Iers naar het Nederlands. En ze brengen covers van The Waterboys en The Pogues. Fiddlehead bestaat sinds 1999, nog steeds in de oorspronkelijke bezetting met Arno Ruis (zang en accordeon), Tessa Zoutendijk (viool, zang, zingende zaag) en Erik Poorterman (gitaar, bodhran en zang). Onder het motto 'folkalize them before they folkalize you' is de vanuit Utrecht opererende band voor geen enkel podium bevreesd. Fiddlehead houdt van podia, festivals, cafés en richt zich op niches als emigratiefeesten en huiskamerfolk.

Wild Geese, zondag 4 maart 2012
Poppodium De Groene Engel, Kruisstraat 15, Oss (Centrum)
Café, 16:00, Gratis

Zij komen uit vier verschillende landen. Peter, Christina, Piet en Angelika, en ze spelen de muziek uit alle delen van de wereld waar de Kelten ooit gewoond hebben. Melodieën en liederen uit Ierland, Schotland, Nova Scotia, Galicia, Orkney, Wales, Bretagne. Gespeeld met gevoel op Uillean pipes, Fiddle, Whistles, Bouzouki, Franse Doedelzak, Bodhran, Mandolin, Mandola, Banjo en Bones. De liederen worden in het Engels, Gaelic en Gaidhlig gezongen. Pete Brennan is geboren uit een Ierse en Schotse familie in het grensgebied tussen Scotland en Engeland en groeide op met de traditie's van beide familie's. In 1979 vertrok hij voor 5 jaar naar Ierland en deed veel ervaring op in de wekelijkse sessions in de Doyle's Pub in Bray. Na een verblijf in Duitsland woont hij tegenwoordig in de UK en Nederland. Bij Wild Geese speelt hij Bodhran, Bones en Ierse Bouzouki en en zingt hij verschillende nummers als solozanger in het Engels, Gaelic en Gaidhlig. Christina Lloyd wordt de Lynx genoemd, vanwege haar subtiele en katachtige bewegingen, tijdens het bespelen van de fiddle en bouzouki. Geboren in een muzikale Ierse-Engelse familie heeft Christina al op zeer jonge leeftijd viool leren spelen. Samen met haar oudere zus Fiona, bekend als de Lloyd Sisters, hebben zij op verschillende internationale podia opgetreden. Christina is ook lid van de Sheffieldse band Tin Bath, het was tijdens een onvergetelijke optreden van deze groep op een festival in Duitsland, dat ze in contact kwam met de andere Wild Geese leden. Ze voegt een extra bijzondere dimensie toe aan de band; niet alleen met haar fantastische viool spel, maar ook met haar zang en andere instrumenten. Pieter Smits is ooit begonnen als een ander soort artiest; inkt, verf, linnen en papier ruimden het veld voor rock'n roll gitaar. Uiteindelijk heeft Pieter zich bekeerd tot akoestische muziek. Nadat Pieter verzeild raakte in de feasant pluckers met Peter Brennan en Rob Neijenhuis werd akoestische muziek Ierse muziek. Deze krachtige samensmelting van hele oude melodieën, heimwee, en alcoholische dansmuziek inspireert Pieter nog steeds om zijn rythm 'n blues instinct te combineren.

www.wildgeese.nl

LET OP 100ste en door de recessie het laatste FOLKCAFÉ:

Cloggy Dew, zondag 1 april 2012
Poppodium De Groene Engel, Kruisstraat 15, Oss (Centrum)
Café, 16:00, Gratis

De Ierse folk band Cloggy Dew wordt in december 2005 opgericht. De naam Cloggy Dew is een verbastering van het welbekende Ierse folklied The Foggy Dew, en refereert aan zowel het Ierse hart als de Nederlandse roots van de band. Cloggy Dew is een energieke, gezellige jonge band met veel bekende Ierse traditonals in het repertoire. Een band die zich breed presenteert richting haar publiek. Bekende... ‘drinking songs’ als Dirty old town, Black velvet Band, Seven drunken nights en The Ferryman worden echter ook afgewisseld met melancholische, dan wel romantische ballads en eigen nummers. Tevens heeft de band een groot aantal ‘rebel songs’ in het repertoire, waaronder Rising of the moon, en Cloggy Dew’s lijflied Come out you Black & Tans. Kortom, een optreden van Cloggy Dew garandeert een gevarieerd programma en vooral een hoop gezelligheid. Sinds haar oprichting in 2005 heeft de band in een kort tijdsbestek veel optredens gehad in binnen en buitenland. Bruiloften, privé feesten, kroegen, Ierse pubs, grote festivals, kastelen, theaters zijn locaties waar CLoggy Dew menig bezoeker de Ierse muziek en cultuur heeft laten ervaren. Een optreden van Cloggy Dew staat voor cultuur, romantiek, strijd, humor, gezelligheid, kortom een ware Ierse belevenis.

www.myspace.com/cloggydew

Zie ook: www.ossensia.nl/folk