Bij Paradox Tilburg kunnen ze het niet laten: op 24 maart is er een klein Accordeonslagje in de lucht. Maar wel ráák! Trio Dino Saluzzi/Anja Lechner/Felix Saluzzi (Arg/Dld) geeft dan hun enige concert in Nederland.

Opnieuw een muzikale legende in Paradox. Dino Saluzzi zou kunnen worden gezien als de hedendaagse Ástor Piazzolla: twee componisten van Argentijnse afkomst en twee gevierde bandoneon spelers. In 2010 bracht hij met zijn trio (waarin Saluzzi zelf op bandoneon, Anja Lechner op cello en Felix Saluzzi op tenorsax) samen met The Metropole Strings een prachtig album uit. Dit album met de titel El Encuentro is het debuut van het Metropole Orkest en Jules Buckley op het ECM-label en heeft inmiddels diverse onderscheidingen gekregen.

Dino Saluzzi had al op jeugdige leeftijd warme belangstelling voor de bandoneón. Hij verdiende z’n kost als lid van het orkest van Radio El Mundo en speelde daarnaast in kleinere, soms meer jazz-georiënteerde ensembles. Hij ontwikkelde een eigen stijl en virtuositeit waarmee hij grote bekendheid verwierf in de Argentijnse folklore en avant-gardemuziek. Zijn veelzijdigheid leidde tot samenwerking met uiteenlopende artiesten als Charlie Haden, Tomasz Stanko, Charlie Mariano en Al di Meola.

Opmerkelijk waren Dino’s experimenten met het Rosamunde Quartett, die uitmondden in de cd Kultrum (1998). Met Anja Lechner, celliste van dit kwartet, vormde hij daarna een duo, maakte hij uitgebreide tournees en nam hij het album Ojos Negros op. Een plaat waar het aan passie en melancholie niet ontbrak: twee musici uit verschillende culturen die elkaar volledig vonden in de muziek! dat door jazzmagazine Down Beat werd uitgeroepen tot ‘album of the year’ (2007).

Bereid je voor op een avond waarop ontmoetingen zijn te beluisteren van de vele culturen die Saluzzi in zijn lange loopbaan tegenkwam en versmolt met zijn eigen stijl. De muziek is melancholisch, vol ingehouden passie, en wordt afgewisseld door prachtige solo’s van bandoneón, cello en de saxofoon van broer Felix Saluzzi.

Trio Dino Saluzzi/Anja Lechner/Felix Saluzzi (Arg/Dld)
24 maart 2012
zaal open 20.00, aanvang 20.30 uur
entree € 20,-, Parapas € 15,=
Muziekpodium Paradox
Telegraafstraat 62 Tilburg
www.paradoxtilburg.nl