Wereldmuziekmagneet Odeon Podium in Zutphen start het nieuwe seizoen 2012-2013 op 31 augustus met een optreden van het Hongaarse ensemble Düvö.

Terwijl overal in het land wordt bezuinigd op kunst en cultuur (waarbij vooral de wereldmuziek het moet ontgelden) zijn de Zutphense Stichtingen Béla Bartók en Speelman erin geslaagd om voor de 17e keer een seizoensprogramma samen te stellen boordevol traditionele muziek uit alle windstreken. Odeon Podium is al jaren de wereldmuziekmagneet van de Achterhoek en wil dat graag zo houden.

In het komende seizoen, dat op vrijdag 31 augustus begint, brengt het podium maar liefst negen voorstellingen van hoog niveau op telkens wisselende locaties in Zutphen en omstreken. Het publiek krijgt exclusieve volksmuziek, zigeunermuziek, cross-overs en werelddans voorgeschoteld uit Engeland, Chili, India, Bulgarije, Hongarije, Roemenië en de Balkan.

Op vrijdagavond 31 augustus opent het podium zijn deuren met niet de minste onder de Hongaarse volksmuziekgezelschappen: het ensemble Düvö. Samen met een danspaar maken de musici van Düvö het publiek deelgenoot van de eeuwenoude en onweerstaanbare Hongaarse passie. Het concert vindt plaats in Centrum de Born, Oude Bornhof 55/57 te Zutphen. De entree bedraagt € 15,-. Jongeren en studenten betalen de helft. Het verdient aanbeveling om te reserveren. Dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 0575-561409. Meer informatie is te vinden op www.wereldmuziek.nl.

Seizoensprogramma
Gedurende de rest van het seizoen wisselen pure traditie en eigentijdse bewerkingen elkaar af. Op 30 september brengt de uit Chili afkomstige zangeres Jacqueline Castro Ravelo hartstochtelijke traditionele liederen en eigen werk. Op 28 oktober houdt de kleindochter van Tata Mirando, met haar ensemble Sintiromarus, oude tradities in ere uit de hoogtijddagen van haar grootvader. Op de laatste zondag van november brengt de Hongaarse Cimbaliband een bonte mix van Roemeense, Hongaarse en Balkanmuziek in sprankelende jazzy bewerkingen. Fascinerende en hemelse vrouwenzang uit Bulgarije is te beluisteren op 23 december.

Dolkomische muzikanten van de New Rope Stringband raken op 26 januari met droge Britse humor totaal verward in vioolsnaren, concertkleding en zoekgeraakte noten. Tcha Limberger's Kalotaszeg Trio zingt en speelt op 1 maart hartverscheurende Hongaarse volksmuziek, terwijl de Nadara Gipsy Wedding Band zich wentelt in de onstuimige cultuur van de roma uit Transsylvanië.

De Hussain Brothers brengen op 1 april traditionele muziek uit Rajasthan, Indiase volksmuziek en moderne Bollywoodmuziek. Het seizoen wordt op 28 april afgesloten met een daverend concert van het meest bekende dorpsorkest ter wereld: de Palatca Village Band uit Roemenië .

Wie meer wil weten, raadplege www.wereldmuziek.nl. Kaarten kan men reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 0575-561409.