Vanavond (31 augustus) is in Domani in Venlo het eerste concert in de afscheidstour van de band Plainsong, die komende week ook onder andere Folk in de Wâlden in Oentsjerk en het Muziekgebouw te Eindhoven zal aandoen.

Onder de naam The Fat Lady Singing is Iain Matthews met de legendarische band Plainsong bezig met een afscheidstour. Meteen na de oprichting in 1972 werd Plainsong gezien als het Britse antwoord op Buffalo Springfield en vooral Crosby, Stills & Nash. Nu zet Plainsong er definitief een punt achter met een Farewell Tour langs diverse landen in Europa en Japan. In Nederland staan ook enkele concerten op het programma.

In 1970 scoorde Matthews Southern Comfort de wereldhit Woodstock. Het nummer was geschreven door Joni Mitchell, die zelf niet op het Woodstock-festival aanwezig geweest was. Iain Matthews was daarvoor uit de folkrockband Fairport Convention (met Sandy Denny) gestapt en sloeg nieuwe wegen in. De band maakte twee albums; maar Iain Matthews, rusteloos als hij was, ontbond de groep en formeerde in 1972 met jeugdvriend Andy Roberts de groep Plainsong. De groep bracht de beroemde albums In search of Amelia Earhart (dit album over de pilote Amelia Earhart, die tijdens een trans- Atlantische solovlucht mysterieus in het niets verdween, kreeg een legendarische status) en Now we are 3 uit. Maar een jaar later klapte de band uit elkaar vanwege alcoholproblemen van een bandlid. In 1990 kwamen Andy en Iain elkaar weer tegen en Plainsong begon een tweede leven. Dit keer bleef Plainsong elf jaar bestaan, eerst als duo en daarna als band met de line-up: Iain Matthews, Andy Roberts, Mark Griffiths & Julian Dawson. De sound van Plainsong wordt gedomineerd door vocale harmonieën (alle bandleden zingen) en onderstreept door fraai akoestisch gitaarwerk van Andy Roberts – hij speelde o.a. bij Pink Floyd gitaar bij de live-uitvoeringen van The Wall - en Mark Griffiths, nog steeds bassist bij The Shadows en voorheen de Everly Brothers. Door de diverse soloprojecten bleef de band eigenlijk altijd een gelegenheidsformatie, die dit najaar definitief afscheid neemt met de line-up van de jaren negentig. Ze brengen naast nummers van hun nieuwe CD Fat lady singing ook veel vroeger werk.

Tourdata 2012:
vrijdag 31 augustus Domani Venlo
zondag 2 september Beauforthuis Austerlitz
maandag 3 september café Trianon Nijmegen
woensdag 5 september Folk in de Wâlden, Stania State Oentsjerk
donderdag 6 september Muziekgebouw Eindhoven