Van 5 t/m 9 oktober is de Ierse zangeres Mary Black voor een korte tour in Nederland. Ze doet achtereenvolgens Breda, Utrecht, Groningen en Eindhoven aan.

Mary Black komt uit een muzikale familie. Haar vader was een fiddler, afkomstig van een klein eilandje voor de kust van Ierland, en haar moeder zong in de theaters van Dublin. Mary Black is al 25 jaar een prominente verschijning binnen de Ierse muziek. Ze maakte veel albums en trad op met gerenommeerde artiesten als Emmylou Harris, Mary Chapin Carpenter, Joan Baez en Van Morrison.

Het publiek leerde Mary Black kennen van de band General Humbert en de legendarische Ierse folkgroep De Dannan. Haar populariteit steeg tot nieuwe hoogtes met het verschijnen van het solodebuut No Frontiers in 1989. Zes soloalbums en vele platina platen later verscheen in 2008 het speciale compilatiedubbelalbum 25 Years/25 Songs. Dit album kwam direct op nummer 1 in de Ierse charts en bleef ruim zeven maanden in de Top 40 staan. Haar populairste nummers staan op deze cd, maar zoals altijd denkt Mary aan haar fans en maakt er niet een zoveelste ‘Best of’ van. Alle tracks zijn geremastered, sommige oude nummers zijn geremixt en er staan twee niet eerder uitgebrachte songs op. In 2011 komt dan eindelijk weer een nieuw studio-album: Stories from the Steeples.

Mary Black wordt vaak in de categorie ‘folk’ ingedeeld, maar hoort daar eigenlijk niet thuis. Ze is weliswaar begonnen als zangeres in een traditionele folkgroep en wil soms ook nog wel eens een Ierse ballade in haar repertoire opnemen. Ze kiest echter toch vooral voor werk van eigentijdse Ierse songschrijvers, die door haar vaak dat broodnodige zetje in de rug krijgen. Ook neemt ze vaak jonge, ambitieuze muzikanten in haar groep op die op die manier een springplank naar de internationale podia krijgen. Eleanor McEvoy is daar een mooi voorbeeld van.

Tourdata oktober 2012:
5 okt Breda - Chassé Theater
6 okt Utrecht - Muziekcentrum Vredenburg
7 okt Groningen - Oosterpoort
9 okt Eindhoven - Muziekgebouw Frits Philips