Op 12 november 2012 is het 25 jaar geleden dat Cornelis Vreeswijk overleed. Dan zijn er ook in Nederland enkele bijzondere concerten: in Velsen is het Cornelis Vreeswijk Gala (met als speciale gast Jack Vreeswijk) en in Den Bosch zullen Zijlstra & De Andersons spelen.

Op 12 november 1987 overleed Cornelis Vreeswijk. Hij is dan pas vijftig jaar oud. Als 12-jarige verhuist hij van IJmuiden naar Stockholm. In Zweden groeit hij uit tot een van de grootste liedjeszangers. Maar ook zorgt hij dikwijls voor opschudding. Hij is kritisch en brutaal. Als hij zit opgezadeld met een grote belastingschuld, keert hij terug naar zijn vaderland. Ook hier brengt hij grammofoonplaten uit, waarvoor hij repertoire van zijn vijftig Zweedse albums terugvertaalt naar het Nederlands. Maar… zo groot, zo geliefd en gehaat als in Zweden, zal hij hier nooit worden. Omdat dat nu 25 jaar geleden is, wordt zijn sterfdag uitgebreid herdacht, in Zweden natuurlijk, waar hij nog altijd volop bekendheid geniet, maar ook in Nederland zijn enkele concerten. In Velsen is het Cornelis Vreeswijk Gala, in Den Bosch speelt Jeroen Zijlstra een eerbetoon samen met de Andersons.

Stadssschouwburg Velsen, aanvang 20:15 uur, Cornelis Vreeswijk Gala
Hommage door o. a. Maarten van Roozendaal, Fay Lovsky, Fernando Lameirinhas, Laurens Joensen
Precies 25 jaar na de dood van de troubadour wordt i.s.m. het Cornelis Vreeswijk Genootschap, een bijzondere muzikale hommage aan de legendarische zanger gebracht. Vreeswijk-kenner/muzikant Laurens Joensen verzamelde daarvoor topmuzikanten als Maarten van Roozendaal, Fernando Lameirinhas en Fay Lovsky. Zij doen méér dan de grootste hits en belichten Vreeswijk’s veelzijdigheid: van de Croce-songs tot de lonesome Swedish folk-sound. Speciale gast is zanger Jack Vreeswijk, die in Zweden in de voetsporen van zijn beroemde vader is getreden. Galabezoekers kunnen op de avond profiteren van een gratis proeflidmaatschap van het Genootschap.
Info en tickets: www.stadsschouwburgvelsen.nl

Verkadefabriek Den Bosch, aanvang 20:30 uur, Ballades en Brutaliteiten, Een ode aan Cornelis Vreeswijk (1937-1987)
Zijlstra en De Andersons – met hoofdrollen voor de zang van de Zweeds-Nederlandse Anna Ågren en de Vreeswijk-stem van Jeroen Zijlstra –brengen een eerbetoon aan een groot artiest en een prachtig en veelzijdig muzikaal oeuvre.
Info en tickets: www.verkadefabriek.nl

Zijlstra & De Andersons zullen nog enkele concerten spelen:
10 november Dorpskerk Durgerdam
15 december Bontheater Medemblik
18 december Goudse Schouwburg Gouda

De Andersons hebben onlangs een cd uitgebracht met de titel Vreeswijk & De Andersons, zo heet ook het programma waarmee zij optreden in de theaters. De volledige speellijst vind je op www.deandersons.nl.