Op vrijdag 2 november zijn in het Musketon theater in Utrecht de Bluegrass Boogiemen te horen en te zien als opener van een nieuwe serie concerten: de Musketon Sessions.

Deze 100% akoestische, Nederlandse band van internationale allure, gaat het eerste optreden verzorgen van een reeks Bluegrass avonden die worden afgesloten met een jamsessie. Gastspeler en organisator is top-violist Joost van Es, die met dit programma een lang gekoesterde wens in vervulling laat gaan. “Utrecht mist een uitgebreid programma”, legt Joost uit. “Er is weinig echt leuke muziek en er zijn al helemaal te weinig Bluegrass bands. Met deze serie Bluegrass avonden wil ik een nieuw publiek bereiken, dat nog niet bekend is met akoestische muziek in deze vorm.” Bluegrass wordt beschouwd als één van de nog meest pure vormen van Amerikaanse rootsmuziek, en heeft zijn wortels in de Europese en Afro-Amerikaanse cultuur. Bluegrass heeft veel Schotse en Ierse invloeden en een jazz-achtige structuur, waarbij de rollen van de instrumenten een duidelijke verdeling hebben. “De ultieme vorm van band-muziek”, aldus Joost van Es. De Bluegrass Boogiemen spelen daarom voor één omni-directionele microfoon, zoals dat oorspronkelijk al in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw gebeurde.

Joost van Es

“The singing is high and lonesome, the playing is hard-driving”

Zowel in Nederland als ver daarbuiten, hebben de Bluegrass Boogiemen al diverse awards in de wacht gesleept. Ze zijn bekend van vele culturele festivals, waaronder Lowlands, Zwarte Cross, Oerol, maar ook festivals en podia in Ierland en Noord-Amerika, waaronder het fameuze ‘The Station Inn’, in Nashville, Tennessee. Ook Joost van Es heeft zijn sporen verdiend, o.a. als finalist van de Grand Master Fiddlers Championships in hetzelfde Nashville, USA (2008). Hij wordt beschouwd als één van de beste, zo niet dé beste bluegrass fiddler van Europa en was vorige maand nog te zien- en te horen aan de zijde van Ilse de Lange in het Gelredrome. Ook zijn eigen band 4Wheel Drive zal later in de serie aan bod komen. Met de opzet van dit programma wil Joost vooral ook jonge muzikanten en beginners uitdagen om te jammen. Ongeveer eenmaal per kwartaal zal er een bluegrass band te zien zijn. In januari 2013 vindt een vervolg plaats met een Ierse band die een gevarieerd programma heeft van folk, bluegrass en country, maar ook slapstick.

Musketon Sessions met Bluegrass Boogiemen

Joost en de Bluegrass Boogiemen starten op 2 november 2012 om 20.00 uur in de kleine zaal van het Musketon theater, Hondsrug 19, in Utrecht-Lunetten. Reserveren is gewenst en kan via  mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via tel.nr: 0650-675706.