Een nieuw initiatief van het Gipsyfestival is een gipsyfestival-café: maandelijks in het Tilburgse Concertpodium Paradox. Op zondag 17 februari speelt daar Orkest Tomy Váradi.

Orkest Tomy Váradi
Het Tomy Varadi orkest speelt zigeunermuziek zoals  die in Hongarije en vooral in Boedapest gespeeld wordt. Deze oude muziek is (auditief) overgeleverd van generatie op generatie. De hoeveelheid aan prachtige melodieën is enorm, en de manier van spelen mysterieus en intrigerend. Er zijn bijvoorbeeld romantische liederen waarbij het ritme vrij is, en de harmonie het gevoel van de melodie volgt. Of waarbij het ritme als een elastiek uitgerekt of versneld wordt. Walsen, swingende dansen, opzwepende csardassen. Het orkest laat de pareltjes horen van deze verfijnde muziek.
Dit grote cultuurgoed leeft voort in de harten en oren van de musici van het orkest van Tomy Varadi, Zij houden deze authentieke muziek levend, borduren voort op de rijke traditie en laten oude tijden herleven. Een recente aanwinst in het orkest is de komst van Tomy’s broer, de cymbalist Bandi Varadi, die onlangs zijn woonplaats Budapest verruilde voor Nederland.

Tomy Varadi: viool
Laurens Moreno:  altviool
Gyuszi Rézmuves: contrabas
Bandi Varadi: cymbalon

Zie ook: www.zigeunermuziek.com

Gipsyfestival-Café
Zondag 17 februari 2013 Paradox Tilburg
Zaal open 15.00 u aanvang 15.30 u
entree €10.00 - Parapas €8.00
Info en kaarten bestellen: http://www.paradoxtilburg.nl

VOLGENDE Gipsyfestival-Café                                                                                  
17 maart: de Basily Boys feat. Noa Eijl op viool