Van 30 maart t/m 15 april zijn Dave McGraw & Mandy Fer op tour in Nederland. Ze doen o.a. Amen, Nieuw- en Sint Joosland, Leiden, Burgum en Eindhoven aan.

Dat muzikale chemie tot hele mooie dingen kan leiden is goed te horen wanneer je luistert naar de magische samenwerking tussen twee jonge singer-songwriters Dave McGraw en Mandy Fer.

Hun album ‘Seeds of a Pine’ bevat prachtige meeslepende teksten die je meebrengen in hun wonderschone droomwereld die zich veelal afspeelt in het weidse landschap van Noord Amerika. Ze mixen een beetje folk, blues en country en rock tot een fraai geheel. Qua referentie doet de warme stem van Dave meermaals denken aan Jeffrey Foucault en Peter Mulvey en Mandy Fer’s stem doet denken aan een andere Americana heldin: Patty Griffin. Niet de minste referenties dus.

Dave en Mandy spelen beide ook zeer verdienstelijk gitaar (akoestisch en elektrisch) en wisselen beurtelings de leadvocalen af waarbij de ander de harmonieën voor zijn/haar rekening neemt. Tezamen klinken die stemmen helemaal wonderschoon en zijn ze een waar genot om naar te luisteren. Een ‘must see’ voor elke liefhebber van folk, americana en singer-songwriters. 

Een voorproefje: Western Sky op Youtube.

Tourdata maart/april 2013:
zaterdag 30 maart - In The Woods, Lage Vuursche aanvang 20:30 uur
zondag 31 maart - Paradiso, Amsterdam aanvang 15:00 uur
dinsdag 02 april - Blue Room Sessions/Verkade Fabriek, Den Bosch aanvang 21:00 uur
vrijdag 05 april - Cultureel Café De Amer, Amen aanvang 20:00 uur
zaterdag 06 april - Theater de Wegwijzer , Nw.- en St. Joosland aanvang 20:30 uur
zondag 07 april - Perron 55, Venlo aanvang 20:30 uur
dinsdag 09 april - Cultuurhuis Heerlen, Heerlen aanvang 20:30 uur
woensdag 10 april - Q-Bus, Leiden aanvang 21:00 uur
donderdag 11 april - Folk On The Island, Den Burg (Texel) aanvang 20:30 uur
vrijdag 12 april - Toogenblik, Haren-Brussel (België) aanvang 20:30 uur
zaterdag 13 april - Kiehool, Burgum aanvang 21:00 uur (met Adam Faucett)
zondag 14 april - A Small Town Music Walk, Hoorn aanvang 13:45 uur (met Adam Faucett)
maandag 15 april - Meneer Frits, Eindhoven aanvang 21:00 uur (met Adam Faucett)

Dave McGraw & Mandy Fer, foto Ken Hamilton

"Toch concludeer ik dat “Seed of a Pine” van de Amerikaanse singer-songwriters Dave McGraw en Mandy Fer een brok-in-de-keel plaat is. Een album dat relaxtheid uitademt met de beheerste bariton van McGraw en het ontroerend stemgeluid van Fer. Een duo, dat  wisselend de vocalen voor hun rekening neemt." (Johan Schoenmakers, AltCountryForum.nl)

"Het ganse album ademt dezelfde sfeer uit als de muziek van Chip Taylor & Carrie Rodriguez of The Swell Season. De meeste songs gaan over hoop, liefde en verlangen, maar ook over de littekens die de oorlog en de vooruitgang achterlaat. Steeds weer duikt echter de behoefte aan liefde op, nog een laatste maal opflakkerend in ‘Western Sky’. Tussen al die breekbare songs schittert dan nog ten overvloede als een mysterieuze parel ‘Serotiny (May Our Music)’, intrigerend en betoverend tegelijk, dat zich in het hart en gehoor nestelt. Wanneer beide zangers elkaar verzoeken dat zij hun gitaar nooit zouden neerleggen, of wanneer beide hoopvol zingen ‘may our music be heard’, dan zou je hen niet alleen willen bijtreden maar hen ook geruststellen dat hoe dan ook elke song zich blijvend zowel in het geheugen als het ontvankelijk hart heeft gegrift." (Marcie, Rootstime.be)