Op zaterdag 25 mei is er een Celtic Night in Theater Landgraaf. Er komt dan Keltische folkmuziek voorbij van Needle & Sword, Kyle Carey & Craig Werth & Ron Janssen en Mind The Midgie.

De Keltische folkmuziek is een bekend genre dat iedere bezoeker van bijvoorbeeld de Ierse westkust of Schotland gehoord moet hebben. De voortkabbelende fiddle-klanken in een pub, het geluid van tikkende dansschoenen op een houten vloer, een doodstil moment in een overvolle ruimte als iemand een a capella lied zingt …. Deze sferen komen op zaterdag 25 mei naar Theater Landgraaf waar internationale en nationale acts hun opwachting zullen maken om het publiek te laten proeven van de rijke Keltische muziekcultuur.

De avond wordt geopend door Needle & Sword, een duo bestaande uit Paul Jorissen (Ierse trekharmonica’s, éénrijer trekharmonica en bodhran) en Thomas Schneider (zang, gitaar, bouzouki, fluit en bodhran). Needle & Sword is opgericht in 2011 door de gemeenschappelijke passie voor Ierse en Schotse volksmuziek. Dit duo speelt bekende en minder bekende traditionele songs en tunes.

Needle & Sword

gevolgd door: Kyle Carey with Craig Werth & Ron Janssen
De ingrediënten voor Kyle Carey’s muziek worden gevormd door songs uit de American Folk Anthology, de traditionele Keltische invloeden uit Schotland en Ierland, en de poëzie van Louise McNeill, dichteres uit de Appalachen. In 2011 trok Kyle Carey naar het westen van Ierland om haar debuut album Monongah op te nemen. Het album klom op tot nummer 8 van de internationale Folk DJ Charts, en kreeg wereldwijde erkenning. Kyle brengt originele songs, geïnspireerd door de Appalachen, alsmede songs in het Schotse Gaelic. Een stijl die ze zelf als “Gaelic Americana” bestempeld.

Tijdens deze tour wordt Kyle begeleid door de vermaarde singer-songwriter en multi-instrumentalist Craig Werth uit New England (VS). Craig heeft de laatste vijf jaar getourd met folk-zanger David Francey, 3-voudig Juno Award winnaar. Samen met Ron Janssen (NL) op mandoline en viool, zullen Kyle Carey en Craig Werth zowel eigen werk als traditionals brengen, daarbij zichzelf begeleidend op gitaren, bouzouki, banjo, Appalachian mountain dulcimer, shruti box en ukelele.

Kyle Carey, Craig Werth & Ron Janssen

Als afsluiter verschijnt de Engels-Nederlandse formatie Mind the Midgie op het podium. De band speelt voornamelijk traditionele Ierse muziek: jigs & reels, polka's, slow airs en uiteraard ballads en andere songs. Uit het oneindige repertoire aan Ierse instrumentale tunes en songs hebben ze hun eigen favorieten gekozen en dit repertoire aangevuld met tunes en songs uit Engeland en Schotland. Wendy Seager die sinds 2007 deel uitmaakt van de band, zingt de songs met passie, weemoed en humor. Mind The Midgie bestaat naast de eerder genoemde zangeres uit Paul Pallesen (banjo en bouzouki), Auke Hofstra (gitaar en mandoline), Max van Gelder (trekharmonica en whistle) en Michel Duijves (klarinet, whistle en piano).

Mind the Midgie

Zaterdag 25 mei 2013
Celtic Night in Theater Landgraaf
Kyle Carey with Craig Werth & Ron Janssen (USA/NL)
met Mind The Midgie (GB/NL) en Needle & Sword (D)

Aanvang: 20.30 uur, entree: 15 euro
Reserveren via telefoonummer 045-5310929
Of via de website: www.theaterlandgraaf.nl
Theater Landgraaf, Kerkberg 4 te Waubach, Landgraaf