Op maandag 9 september staat de Ierse groep Réalta op het podium van Het Witte Paard in Rotterdam.

Rens van der Zalm ontpopt zich als concertorganisator
Rotterdammer Rens van der Zalm is tegenwoordig het best bekend door zijn contributies aan de muziek van Frank Boeijen en Youp van 't Hek. Folkliefhebbers kennen hem uiteraard als lid van de legendarische Nederlandse folkgroepen als Fungus en Wolverlei. Tegenwoordig is Rens ook actief in de internationaal bekende groep Mozaik. met o.a. Andy Irvine, Donal Lunny en Nikola Parov.

Binnenkort leren we Rens echter ook kennen als concertorganisator.  Op 9 september komt de Ierse folkband Réalta naar Het Witte Paard,  Groenezoom 245 in Rotterdam. De groep bestaat uit 4 jonge mensen met een diepe liefde voor de Ierse muziek. Hun debuut-album  Open the Door for Three (2012) sloeg in als een bom en sinds die tijd tourt de band over de hele wereld. Een stevige pipes en whistle extravaganza, het jonge trio Réalta doet niet zozeer de deur open maar blaast hem uit de scharnieren…
Réalta
De groep bestaat uit Conor Lamb (uilleann pipes en whistles), Deirdre Galway (gitaar, bouzouki en vocals), Aaron O’Hagan ( uilleann pipes, whistles en bodhran). Op deze avond wordt dit trio bijgestaan door Mickey McClusky op bouzouki. De uilleann (spreek uit illen) pipes is de benaming voor de ierse doedelzak, een van de meest moeilijk te bespelen muziek-instrumenten ter wereld. Het is een doedelzak maar doet eerder denken aan het geluid van een orgel. Totaal anders (en ook een stuk zachter) dan de Schotse doedelzak die we allemaal kennen. Connor en Aaron zijn samen opgegroeid terwijl ze tegelijkertijd de pipes leerden bespelen en het resultaat is dan ook: twee pipers met een vrijwel identieke stijl van spelen. Deirdre zorgt voor een fantastische begeleiding en neemt ook het vocale gedeelte voor haar rekening. Na de tournee door Duitsland en Zwitserland, die de band maakte samen met Altan in 2011, heeft de groep zich een stevige plaats verworven in de Ierse trad. muziek scene. Réalta, een stel jonge honden met een virtuositeit en een power die niet snel vergeten zal worden. Een absolute must voor de liefhebber van goede muziek. Website: www.realtamusic.com.

Maandag 9 september 2013 Réalta, Het Witte Paard,  Groenezoom 245 in Rotterdam. Het concert begint om 20.15. Deur open om 19.45. Toegangskaarten €17,50. Reserveren via de mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor reserveringen om te eten graag bellen naar Het Witte Paard/Roos Marijn 010-4324921 (Dit is niet om te reserveren voor het concert!).