Op zaterdag 19 oktober viert Blue Dew het 25-jarig bestaan in Theater Odeon in Zwolle met de première van een nieuwe voorstelling: The Fair-Haired Boy.

De theaterfolkband Blue Dew bestaat dit jaar 25 jaar. Ter viering van dit jubileum presenteert zij daarom zaterdagavond 19 oktober in Theater Odeon in Zwolle, haar officiële première van de theatervoorstelling The Fair-Haired Boy. Blue Dew geniet nationaal bekendheid dankzij bijzondere voorstellingen waarin zij haar Ierse- en Amerikaanse muziek combineert met verhalen.
The Fair-Haired Boy is de vijfde voorstelling waarmee Pim Leutholff, Wendy van Zomeren en John Beumer langs de Nederlandse theaters trekken en regelmatig voor volle zalen spelen. In 2009 raakte Blue Dew’s première van de voorstelling Little Whisky Child in Zwolle maar liefst drie keer uitverkocht. Ook de kaartverkoop voor The Fair-Haired Boy loopt al volop. Een deel van de inkomsten van de première van The Fair-Haired Boy wordt door Blue Dew besteed aan The Rowan Projects; het jubileumproject waarmee Blue Dew zich inzet om de jeugd te ondersteunen bij het maken van muziek. Kaarten voor de première kunnen worden besteld op de site van Theater Odeon: www.odeondespiegel.nl

Ierse muziek en een sprookjesachtig verhaal
The Fair-Haired Boy is een kleurrijke voorstelling waarin Blue Dew een Iers verhaal volledig heeft verweven met haar muziek. The Fair-Haired Boy speelt zich af in een tijd waarin voor de Ieren het bovennatuurlijke net zo vanzelfsprekend is als de tastbare wereld. Het is de tijd waarin muzikanten en vertellers van boerderij naar boerderij trekken. Muzikanten met een onuitputtelijk repertoire van vrolijke melodieën en droevige ballades. Vertellers met verhalen die meerdere avonden duren. Zo garanderen zij zich van hun dagelijkse maaltijd en een plek voor de nacht. Want wie wijst een muzikant de deur die hoop en troost brengt? Wie stuurt een verhalenverteller weg voordat hij het einde van zijn verhaal kent?
Ierse muziek en sprookjesachtige verhalen... ?Zoals het verhaal van Rowan, The Fair-Haired Boy:
Aan de Westkust van Ierland, daar waar elk veld een verhaal kent en elke berg een mythe, daar waar legenden de stroom van rivieren volgen en nevels de werkelijkheid verhullen, daar liggen de oeroude Ierse dorpen… Een van deze dorpen heet Ostara; een zwijgzaam dorp met een handvol huizen waar grote gezinnen het zware bestaan van de Ieren leven. Niet ver van Ostara ligt de oude heuvel Tulaigh Ceilidh, een groene glooiing in een bruin, rotsachtig landschap. De weg naar Ostara is korter wanneer je de hem over de heuvel Tulaigh Ceilidh loopt. “Maar de oude heuvel, daar loop je NIET overheen!” zeggen de vaders en hun moeders tegen hun kinderen, met de luiken voor de ramen alsof er iets is op de heuvel dat hen in de gaten houdt. Fluisterend, alsof er iets is op de heuvel dat naar hen luistert…en alles hoort  Alles!
Aan de voet van de heuvel Tulaigh Ceilidh staat een klein wit huisje, begroeid met lijsterbes en een dak van stro. Een huisje met een turfkachel. Een kleine huiskamer met wat schilderijtjes. Een kale gang met aan de muur de lange  jas die van opa was. De keuken is het gezelligst. Omdat het er zo lekker warm is en heerlijk ruikt. Omdat er altijd een pan op het fornuis staat te pruttelen. Omdat er brood wordt gebakken in de oven.

In dit huisje woont een vrouw met haar zoon. De moeder is een stevige vrouw met handen die gewend zijn het leven bij de lurven te pakken. Haar zoon weet daar alles van! Maar het zijn ook deze handen die wat waardevol voor haar is in het leven liefkozen. Voorzichtig, en met de zorg die het vraagt. En ook dat weet haar zoon.

De vrouw heeft het leven gezien, van alle kanten. De vreugde van een onbezonnen jeugd, de warmte van liefde, maar ook de pijn en het verdriet van verlies dat diepe groeven in haar gezicht heeft achtergelaten. Rimpels die in een glimlach trekken wanneer haar kleine jongen door het huis rent, lacht om zijn eigen grappen, vertelt over wat hij allemaal wil als hij later groot is.

Rowan! Een Ierse jongen! Zo levenslustig als een roodharige. Maar Rowan is blond, en dat is in Ierland nog weer een heel ander verhaal. …

Blue Dew
The Rowan Projects
Rowan is de hoofdpersoon in The Fair-Haired Boy, de nieuwe theatervoorstelling van Blue Dew. In dit kleurrijke sprookje voor volwassenen, met muziek en een verteld verhaal, leert Rowan zijn grote liefde kennen, de viool. Vanaf dat moment staat zijn leven in het teken van de muziek. Hiermee treedt Rowan in de voetsporen van zijn opa, die met zijn vioolspel ooit het hart van Rowans oma op hol bracht…

De muzikanten van Blue Dew weten na 25 jaar als geen ander hoeveel plezier en voldoening samen muziek maken kan brengen. Daarom zet Blue Dew haar 25 jarig jubileum in het teken van de muzikale ontwikkeling van de jeugd. Want Blue Dew mag dan al wel 25 jaar succesvol bestaan, de jeugd heeft de toekomst!

The Rowan Projects is de verzamelnaam voor projecten waarmee Blue Dew iets voor de muzikale jeugd wil betekenen. Zo schaft Blue Dew voor jeugdige muzikanten instrumenten aan, organiseert zij muziekdagen en maakt zij muzieklessen mogelijk. Hiervoor wordt door Blue Dew een gedeelte van haar inkomsten uit haar nieuwe voorstelling The Fair-Haired Boy ingezet.

Meer informatie: www.bluedew.nl.

Zaterdag 19 oktober 2013, theatervoorstelling The Fair-Haired Boy van Blue Dew in Theater Odeon in Zwolle. Meer info en tickets: www.odeondespiegel.nl.