RASA in Utrecht heeft komende tijd enkele mooie folkconcerten op het programma staan: Janusz Prusinowski Trio (17-11), Nadara (6-12), Griff Trio (8-12) en Dakha Braka (14-12).

Folkconcerten in RASA november/december 2013:

Janusz Prusinowski Trio
Zo 17 nov | 15:00 | €19
http://www.rasa.nl/programma/event/Prusinowski-Trio

De onstuimige mazurka’s van het Janusz Prusinowski Trio hebben een driedelige maatsoort die grillig is door verschuivingen van het accent. Dans en de muziek zijn namelijk nauw met elkaar verbonden. Met z’n tweetjes wispelturig draaien op de rappe ritmes en het levendige vioolspel zoals dat honderden jaren geleden op de dorpspleintjes van het Poolse Mazovia gebeurde. Na een vergeefse zoektocht via rock en (niet-Poolse) folk, vond Janusz Prusinowski inspiratie in zijn eigen omgeving. Wat hij leerde van de oude dorpsmuzikanten, was fenomenaal! Het trio, of eigenlijk kwintet inclusief Szczepan Pospieszalski op trompet, maakt een eigenzinnige vertaalslag naar het heden. Op de vedel, accordeon, schalmei, de drie-snarige dronebas en de baraban (drums) hebben de muzikanten een eigen stijl gevonden die veel ruimte biedt voor improvisatie en dans.

Nadara
Vr 6 dec | 21:00 | €16
http://www.rasa.nl/programma/event/Nadara

Als je in Roemenië trouwt is het gebruikelijk dat een zigeunerorkest voor de muzikale omlijsting zorgt. Op deze avond hoeft u niet te trouwen om één van de beste Roma-orkesten van Transsylvanië te horen. De groep Nadara speelt bruiloft na bruiloft plat met concerten die soms wel vijftien (!) uur duren. De groep combineert de bezetting van een traditioneel plattelandscombo (viool, kontra en contrabas) met enkele ‘stadse’ instrumenten als de accordeon, saxofoon, cimbalom en percussie. Nadara trad eerder al op tijdens het bekende Sziget Festival in Boedapest en was te horen op de soundtrack van Tony Gatlifs film Transylvania. Door avond aan avond te spelen bestaat Nadara uit doorgewinterde muzikanten die elke concertzaal om weten te toveren in een dampende Roemeens feest.

Griff Trio
Zo 8 dec | 15:00 | €16
http://www.rasa.nl/programma/event/Griff-Trio

De doedelzak is misschien wel het meest iconische instrument van de Europese volksmuziek. Van Ierland tot de Balkan en van Galicië tot Zweden: elke landstreek kent zijn eigen variant van dit
fascinerende instrument. Dat Vlaanderen en Wallonië hierop geen uitzondering vormen, bewijst het Belgische Griff Trio. Aangevuld met Ierse fluiten en soms zelfs ondersteund met een Indiaas bourdon-instrument laten zij een veelheid aan doedelzakken zingen, huilen, knerpen en juichen. Soms jammeren de doedelzakken zachtjes een melodieus wiegelied, dan tetteren ze een uitbundig feestlied, al dan niet als begeleiding van de menselijke stem. Naast het traditionele repertoire laat het Griff Trio laat zich ook niet onbetuigd met eigen ritmisch ingewikkelde polyfone composities. De muziek van Griff is oer en toch heel nieuw, volks én hip.

Dakha Brakha
Za 14 dec | 20:30 | €16
http://www.rasa.nl/programma/event/Dakha-Brakha

Dakha Brakha betekent in de oude Oekraïense taal ‘geven en nemen’. De groep is al even curieus, niet in de laatste plaats vanwege de hoge berenmutsen. Er zijn drie vrouwen - Iryna, Olena en Nina – en de voorman Marko. Dakha Brakha is in 2004 opgezet in het Centrum van Contemporaine Kunst “Dakh Theatre” van Kiev. Er is toen besloten om een nieuwe muziekstijl te creëren die voornamelijk bestaat uit inheemse folk motieven gecombineerd met ideeën en instrumenten uit Afrika, India, Australië, Rusland, het Midden-Oosten, Hongarije en Bulgarije. De tijdens expedities verzamelde liedjes van de oude baboushkas zijn omgezet in meerstemmige zanglijnen die heerlijk schuren. Met de tenorstem van Marko, het woeste cellospel, de lyrische accordeon en ritualistische tribale Afrikaanse drums, is het geheel even bizar als betoverend!

Deze optredens vinden plaats bij RASA, Pauwstraat 13A, 3512TG Utrecht
Meer info en tickets: www.rasa.nl.