Het Janusz Prusinowski Trio uit Polen geeft drie concerten in Nederland, in Groningen (14-11), Den Bosch (16-11) en Utrecht (17-11).

De onstuimige mazurka’s van het Janusz Prusinowski Trio hebben een driedelige maatsoort die grillig is door verschuivingen van het accent. Dans en de muziek zijn namelijk nauw met elkaar verbonden. Met z’n tweetjes wispelturig draaien op de rappe ritmes en het levendige vioolspel zoals dat honderden jaren geleden op de dorpspleintjes van het Poolse Mazovia gebeurde. Na een vergeefse zoektocht via rock en (niet-Poolse) folk, vond Janusz Prusinowski inspiratie in zijn eigen omgeving. Wat hij leerde van de oude dorpsmuzikanten, was fenomenaal! Het trio, of eigenlijk kwintet inclusief Szczepan Pospieszalski op trompet, maakt een eigenzinnige vertaalslag naar het heden. Op de vedel, accordeon, schalmei, de drie-snarige dronebas en de baraban (drums) hebben de muzikanten een eigen stijl gevonden die veel ruimte biedt voor improvisatie en dans.

In korte tijd slaagde de groep erin een unieke kwaliteit en stijl te ontwikkelen. Hun muziek is vaak te horen in diverse theaterzalen (Nationaal theater Warschau, San Carolina te Rome, Pools Radio Theater), evenals op prestigieuze evenementen voor traditionele muziek. In 2010 vierde de muzikale wereld de 200e verjaardag van Frederic Chopin. Voor deze gelegenheid nam Janusz Prusinowski Trio deel aan diverse projecten waarbij zij zich grootendeels lieten inspireren door de geniale muziek van Chopin.

Tussen 2008 en 2012 speelde het kwartet meermaals in Frankrijk, Italië, België (Gooikoorts), Nederland (Tradit!), Portugal (Andanças Festival), Engeland, Georgië, Azerbeidzjaan, Estland, Canada (Vancouver Folk Festival) en USA (Carnegie Hall en Chicago Symphony Center) en vorig jaar maakten zij deel uit van de officiële selectie op WOMEX in Thessaloniki.

Muzikanten:
Janusz Prusinowski: viool, Poolse accordeon, zang en dans.
Piotr Piszczatowski: baraban drum, Poolse trom, bas en dans.
Micha? ?ak: schalmei, houten fluiten, clarinet en dans.
Piotr Zgorzelski: bas en dans.

Janusz Prusinowski Trio

donderdag 14 november 2013
Prinsentheater, Noorderbuitensingel 11, Groningen
20.30 uur
€ 12,50
reserveren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 050 - 8507151

zaterdag 16 november
De Toonzaal, Prins Bernhardstraat 4-6, Den Bosch
20.30 uur
€ 12,50 (jongeren t/m 18 jaar gratis)
reserveren: www.detoonzaal.nl

zondag 17 november 2013
RASA, Pauwstraat 13A, Utrecht
15.00 uur
€19,-
reserveren: www.rasa.nl