In januari 2014 staan weer enkele folkconcerten op het programma bij RASA in Utrecht: op 23 januari ontmoet zang uit Mongolië Poolse klezmer met een optreden van Urna & Kroke, op 31 januari wordt het een Roemeens zigeunerfeest met Taraf de Haïdouks.

Do 23 jan | 20:30 | €19
Urna & Kroke
Zang uit Mongolië ontmoet Poolse klezmer
http://www.rasa.nl/programma/event/Urna-Kroke

Op het eerste gezicht lijkt het mesjogge, een muzikale ontmoeting van tradities die mijlenver uit elkaar liggen. Mongoolse zang en Poolse klezmer? Maar zo plat is het natuurlijk niet. Kroke (‘Kraków’ in het Jiddish) met Jerzy Bawo? op accordeon, Tomasz Kukurba op altviool en Tomasz Lato op contrabas – sinds 1992 bij elkaar – laat zich continu inspireren door nieuwe invloeden. Komende van de Joodse muziek heeft het trio een eigen sound gecreëerd waarin Balkan, Oriëntaals, Arabisch, Sefardisch, Indiaas en jazz wel of niet te herkennen zijn. Natuurlijk staan ze open voor de magische zang van Urna uit Mongolië! De nomade Urna komt uit de steppen van Mongolië en studeerde in Shanghai. Door de liedjes van haar oma ontdekte ze haar ware identiteit. Haar stem, met een bereik van 4 octaven, zal Kroke (en ons) gidsen op een wonderschone droomreis.

Vr 31 jan | 21.00 | €19
Taraf de Haïdouks
Virtuoos zigeunerorkest van het Roemeense platteland
http://www.rasa.nl/programma/event/Taraf-de-Haidouks

Toen in 1990 het IJzeren Gordijn viel was Taraf de Haïdouks één van de eerste zigeunerorkesten die in West-Europa succes boekten. Een weergaloos optreden op het Womad Festival van 1991 was de opmaat voor twee decennia met succesvolle tournees en plaatopnames. Succes of niet, de bandleden wonen nog altijd in Clejani, een dorpje op het platteland van Roemenië. Muziek is voor de bandleden een familiebedrijf en inmiddels is de derde generatie aan muzikanten ingestapt. Deze twintigers kregen de typische Taraf-sound met de paplepel mee. Iedereen die Taraf de Haïdouks eerder zag spelen weet wat dat betekent. De groep wisselt eeuwenoude ballades af met razendsnelle dansmuziek vol met opzwepende Turkse ritmes. En altijd is er die doorleefde zang, zo typisch voor de muziek van de Roma. Het onverwoestbare Taraf de Haïdouks behoort nog altijd tot de beste zigeunergroepen van de wereld.

De concerten vinden plaats bij RASA, Pauwstraat 13 A, 3512 TG  in Utrecht
Zie ook: www.rasa.nl.