In de reeks Ad van Meurs presenteert… (elke maandag bij Meneer Frits in Eindhoven) staan een paar mooie folkoptredens op het programma: Tom Theuns & Paul Russel (22 sep), Josienne Clarke & Ben Walker (10 nov), 4Square (24 nov), Dommelvolk (12 jan), McGowan & Munnelly (26 jan), Marjolein Meijers (16 maart) en Kroonenberg, Van de Zalm, Linneman (8 juni).

Iedere maandag vinden in Meneer Frits concerten plaats met singersongwriters, akoestische bands, rootsy performers en andere parels uit de muzikale wereld onder de noemer : 'Ad van Meurs presenteert...'. Meneer Frits verandert in een fraaie club met tevens een prachtige geluidsweergave. In een intieme setting kan men genieten van acts die Ad vanuit de hele wereld naar Eindhoven weet te halen.

Bekende en minder bekende singer-songwriters passeren de revue in seizoen 2014/2015, o.a. Amy LaVere & Will Sexton (die op 29 september hun enige concert in Nederland geven), Walt Wilkins & The Mystiqueros, David Olney, Desi & Cody & Gene Williams, Ad van Meurs komt zelf spelen met een paar muzikale vrienden, Awna Teixeira Trio, Le Grand Bateau en Bruno Deneckere, Derek & Nils De Caster. Maar er staan ook diverse folkoptredens gepland, die lichten we er hier even uit:

22 september 2014: Tom Theuns & Paul Russel
Zanger en multi-instrumentalist Tom Theuns startte in de Antwerpse underground (Zita Swoon, Deus), maar ging verder met een heel eigen fingerpicking stijl en pionierde in Vlaanderen met open tuning gitaar. Naast zijn vaste betrekking bij onder andere Ambrozijn en Aurelia brengt hij nu een gloednieuwe singer-songwriterplaat uit. Samen met de Amerikaanse folkgitarist en -zanger Paul Russel zonderde hij zich af in een ‘cabin in the woods’. Daar schreven zij hun nummers, gebaseerd op hun gedeelde passie voor fingerpicking ragtime, countryblues en neo-folk.

10 november 2014: Josienne Clarke & Ben Walker
Ad van Meurs heeft een neus voor het ontdekken van de pareltjes in de folk en americana. Begin vorig jaar nodigde hij het Britse new folk-duo Josienne Clarke en Ben Walker uit. Sindsdien werd het duo door de BBC Radio 2 Folk Awards genomineerd voor Best Newcomer en Best duo en is het album Fire and Fortune alom lovend ontvangen. Terug in Eindhoven: Josienne, die een zaal in vervoering kan brengen met haar hemelse stemgeluid, prachtig begeleid door gitaarvirtuoos Ben Walker.

24 november 2014: 4Square
Vier jonge virtuozen die met veel geestdrift de raakvlakken, grenzen en lacunes tussen folk en jazz opzoeken. Met aanstekelijke door fiddle partijen gedreven folk waar jazz en latin doorheen breken en dromerige ballades zet de band een geheel eigen geluid neer. Een verrassende en aangename muzikale reis in een akoestische setting, gebracht met het enthousiasme van vier jonge honden.

12 januari 2015: Dommelvolk
Al 40 jaar maakt Dommelvolk het Brabants bont. De oude rotten, de grondleggers en herontdekkers van de Brabantse volksmuziek, ze zijn terug van nooit weggeweest. Een reünie als vanouds. Want al bestaan ze niet meer, bij tijd en wijlen hebben ze er gruwelijk veel zin in. Zo af en toe een festivalletje, of eens Meneer Frits. Ze plegen een Moord te Loon op Zand, lebberen ons Lief Lijneke af en maken Ons Verken keikapot.

26 januari 2015: Duo McGowan & Munnelly
David Munnely is een virtuoos op de knopaccordeon. Mede dankzij zijn kleurrijke en energieke spel toerde hij over de wereld met artiesten als The Chieftains, De Danann, Gerry O'Connor en Arty McGlynn. Naast zijn eigen band werkt hij in allerlei projecten, waaronder de geprezen Accordion Samurai. Bij Meneer Frits neemt hij gitarist Shane McGowan mee. McGowan groeide op in een Ierse muzikantenfamilie als zoon van een bekende fluitist. Een sensationeel duo!

16 maart 2015: Marjolein Meijers
In Oud en Nieuw borduurt Marjolein ‘Berini’ Meijers voort aan haar fraaie reeks muziekprogramma’s vol onvervalste humor en levensleed, geënt op de gebeurtenissen van alledag. Oud en Nieuw zit boordevol nieuwe muziek – aanstekelijke Ierse deunen, lazy cajun uit de moerassen van Louisiana en ontroerende Nederlandstalige liederen – en verhalen van vroeger en nu. En natuurlijk zoals wij Marjolein kennen, altijd met een Rotterdamse tongval, een vette knipoog en een dikke lach. Meijers wordt muzikaal ondersteund door Walter en Onno Kuipers.

8 juni 2015: Kroonenberg, van de Zalm, Linneman
Singer-songwriter Phillip Kroonenberg speelt nu al zo'n 35 jaar eigen materiaal in allerlei bezettingen. Zijn compacte liedjes, ruw ongepolijst stemgeluid en tokkelwerk zijn te plaatsen in de americana/rootshoek, maar heeft ook Zuid-Amerikaanse en Calypso invloeden; hij speelt met de blote hand. Met virtuoos multi-instrumentalist Rens van der Zalm, een folkmuzikant in hart en nieren, en Arwen Linneman, bassiste van The Nits en het Avalanche Quartet, staat er een nieuw folk supertrio!

Ad van Meurs presenteert…, seizoen 2014/2015 op een rijtje:

22 september: Tom Theuns & Paul Russel
29 september: Amy LaVere & Will Sexton
6 oktober: Martyn Joseph
13 oktober: Chastity Brown
20 oktober: Kreg Viesselman & Steve 'Blabbermouth' Folk
27 oktober: Walt Wilkins & The Mystiqueros
3 november: Eric Taylor
10 november: Josienne Clark & Ben Walker
17 november: David Olney & Sergio Webb
24 november: 4Square
1 december: Desi and Cody & Gene Williams
8 december: Wolf in Loveland & Baer Traa
15 december: Mathijs Leeuwis band
22 december: Ad van Meurs & Friends
29 december: Barrelhouse
5 januari: Aidan's Well
12 januari: Dommelvolk
19 januari: Robert Jan Stips -
26 januari: Duo McGowan & Munnelly
2 februari: Rogier Pelgrim & Case Mayfield
9 februari: Jonathan Byrd and The Sentimentals
23 februari: Amelia Curran
2 maart: Een avond met Ton Engels
9 maart: Awna Teixeira Trio
16 maart: Marjolein Meijers
30 maart: Le Grand Bateau
6 april: Spencer Bohren
13 april: Hans Theessink
4 mei: Greg Trooper
11 mei: Bruno Deneckere, Derek & Nils De Caster
1 juni: Jenee Halstead
8 juni: Kroonenberg, Van de Zalm, Linneman

Alle optredens vinden plaats bij Meneer Frits, Hoek Markt / Jan van Lieshoutstraat, Eindhoven. Aanvang is 21:00 uur (deuren open: 20:00 uur), entree €10,- (excl. servicekosten). Zie ook: http://www.advanmeurspresenteert.nl.