Het Britse trio Coope Boyes Simpson opent zondag 19 oktober de GUO concertreeks 2014/2015 in Oisterwijk met liederen over de Eerste Wereldoorlog.

Uniek  concert in unieke locatie. Dat mag gezegd van de opening van GUO-serie 2014/2015 bij concertorganisatie Groeten Uit Oisterwijk. Het Engelse toptrio Coope Boyes Simpson (CBS) brengt op zondagmiddag 19 oktober haar songs over en uit de Eerste Wereldoorlog in het protestantse kerkmonumentje aan de Kerkstraat in Oisterwijk.

Hiermee herdenkt het trio het uitbreken van 'The Great War' honderd jaar geleden, waarin 'neutraal' Nederland en zeker ook Oisterwijk een opvallende rol speelden. De gruwelen uit de Tweede Wereldoorlog verdrongen deze inbreng uit ons collectieve geheugen. Met dit ontroerende concert laat GUO CBS ons geheugen opfrissen. Opdat ook voor ons  'd'n Grooten Oorlog' nimmer 'd'n Vergeeten Oorlog' moge worden. Bovendien presenteert CBS met dit concert haar nieuwe dubbel-cd met songs over en uit de Eerste Wereldoorlog  aan het Nederlandse publiek.   

Het kerkje opent haar deuren op zondagmiddag 19 oktober om half twee. Het concert begint om half drie. Voor zover nog voorradig verkoopt GUO haar laatste tickets ter plekke. Wie er zeker bij wil zijn, doet er verstandig aan  tickets te reserveren via een link op www.guo.inoisterwijk.nl. In het kerkje geldt onverbiddelijk: 100=VOL=OP.

Muzikaal erfgoed
Barry Coope, Jim Boyes en Les Simpson staan te boek als beste a capella vertolkers van Engels muzikaal erfgoed. Het trio legt zich onder andere toe op repertoire uit de Eerste Wereldoorlog. Nu, 100 jaar na aanvang, herdenkt CBS 'The Great War' met een dubbel-cd. Dat ze ter presentatie Oisterwijk aan doen, is alles behalve toeval.

Bij het uitbreken van WOI in 1914 weken een miljoen Belgische oorlogsvluchtelingen uit naar 'neutraal' Nederland. Vijftienhonderd vonden onderdak in Oisterwijk. Dat had impact op het 3800 zielen tellend stadje. Hoewel de meesten weer huiswaarts trokken, vestigden sommige Vlamingen zich permanent in Oisterwijk en Moergestel. Door de aderen van honderden nazaten in de regio stroomt vandaag Vlaams bloed.

WOI leverde veel liedmateriaal op, voortkomend uit brieven van soldaten en anti-oorlogspoëzie. Tegenover repertoire dat getuigt van gruwelen straalt een schat aan songs levenslust uit. CBS brengt een dwarsdoorsnede driestemmig akoestisch in het Protestants Kerkje waar 100=VOL=OP. In sfeer sluit het kerkmonumentje naadloos aan op het erfgoedrepertoire. Opdat 'The Great War' ook voor 'neutraal' Oisterwijk nimmer 'The Forgotten War' moge worden.

 

Zondag 19 oktober 2014, Coope Boyes Simpson in de Protestantse Kerk in Oisterwijk.
Aanvang 14:30 uur, entree €17,50
Zie ook: http://guo.inoisterwijk.nl/coope-boyes-simpson/