Zondagavond 16 november staat het zangduo Aelia op het podium van De Parel van Zuilen in Utrecht.

Aelia zijn Soetkin Collier en Veronica Codesal. Al meer dan 10 jaar staan ze samen op de planken als de zangeressen van Urban Trad. In dit project gaan ze op zoek naar de liederen uit hun eigen tradities die hen nauw aan het hart liggen. Liederen uit Gallicië en Vlaanderen, maar ook Franse traditionals, Zweedse ballades en Hongaarse dansen staan op het programma. En dit alles a-capella.

Véronica Codesal is een Belgisch-Galicische zangeres, danseres en muzikante. Haar familie is afkomstig van Guitiriz (Galicië, Spanje). Ze is lid van de groepen Urban Trad, Ialma en Camaxe, waarin ze zingt en meerdere instrumenten bespeelt (tamboerijn, doedelzak en Cunchas (schelpen)). Door middel van haar artistieke activiteiten houdt ze de Galicische cultuur en taal levend. Ze neemt deel aan verschillende activiteiten van Muziekpublique, een organisatie die traditionele muziek en dans in zijn breedst mogelijke betekenis promoot.

Zangeres Soetkin Collier stond mee aan de wieg van de folkgroepen Laïs en Ambrozijn. In Zweden volgde ze zanglessen bij Lena Willemark en Malin Foxdal en in België bij Yvonne Walter-De Kock, Hille Bemelmans en Eurudike De Beul. Ze is vooral bekend als zangeres van Urban Trad, de groep die in 2003 tweede werd op het Eurovisiesongfestival. Met haar eigen groep Soetkin Collier Quartet bracht ze twee cd’s uit -‘Nocturne’ en ‘Reiseiland’- met daarop vooral Nederlandstalig werk. Ze was zangeres bij Floes, William’s Journey en La Banda Neon en samen met Veronica Codesal maakte ze een muziekvoorstelling voor kinderen Pelegrina Express.

Aelia wordt op gitaar begeleid door Ward Dhoore.

Aelia
De Parel van Zuilen
Burgemeester Norbruislaan 17
3555 ED Utrecht
aanvang 20:15 uur, entree 10 euro
zie ook www.deparelvanzuilen.nl/cultuur