Van 24 januari t/m 1 februari is de Méra Gipsy Band uit Roemenië op tour met  traditionele Hongaarse, Roemeense en Roma-volksmuziek en –dans. Ze doen o.a. Utrecht, Beverwijk, Wijk aan Zee en Groningen aan.

De band wordt aangevoerd door de virtuoze “Neti junior” die daarmee in het voetspoor treedt van zijn beroemde vader, die 10 jaar geleden overleed en diverse keren te gast was Wijk aan Zee. Onder de titel “Tranen uit Transsylvanië” legt deze jonge generatie dorpsmuzikanten veel passie in de intense emoties, de heftige teksten en de hartstochtelijke muziek van Hongaren en Roma uit het afgelegen dorp Méra.

De jonge zangeres Ágnes Hubán vertolkt de hartverscheurende klaagliederen en zij danst de opzwepende Hongaarse csárdás. De virtuoze violist Sanyika Fodor treedt in het voetspoor van zijn vader: de legendarische Sámuila Fodor "Neti". Altviolist Rudi Tóni tovert de meest verrassende akkoorden en ritmes uit zijn altviool. Zijn zoon Rudika is een wonderkind op de contrabas.

De Hongaarse volksmuziek van Transsylvanië wordt gerekend tot het allermooiste van het levende Hongaarse werelderfgoed. Nog steeds zijn het de roma-muzikanten die de traditionele volksmuziek het beste kunnen vertolken.
Méra is één van de vele Hongaarse dorpen die geïsoleerd liggen in het Roemeense landschap. De eigen Hongaarse tradities worden er met des te meer elan gekoesterd. De Méra Gipsy Band speelt in danshuizen, op bruiloften, begrafenissen, oogstfeesten en jaarmarkten. Daarbij wordt uitbundig gedanst en gezongen tot diep in de nacht. Van generatie op generatie hebben de zangers en de muzikanten uit het dorp Méra de oude tradities met zorg doorgegeven van vader op zoon. Deze traditionele muziek is overrompelend en heeft in no time ook de moderne westerse luisteraar te pakken.

woensdag 28 januari 2015
20 u: Grote Kerk, Kerkstraat 37, Beverwijk
donderdag 29 januari 2015
20 u: Dorpskerk, Voorstraat 1, Wijk aan Zee
De toegang voor beide voorstellingen is gratis, maar er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.
Contactadres: 0251-221431 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Informatie: www.tanchaz.nl.

Tourdata:
24 januari in UTRECHT
25 januari in WARNSVELD
28 januari in BEVERWIJK
29 januari in WIJK AAN ZEE
30 januari in BORGER
31 januari in PIETERBUREN
1 februari in GRONINGEN
 
Meer informatie is te vinden op www.tanchaz.nl
Geluidsfragmenten op: www.speelman.nl/mera