Dinsdag, 3 maart 2015 geeft Crossroads in Bergen op Zoom het podium aan twee bluestalenten uit eigen land: Rootbag (met Richard van Bergen) en Loes Swinkels.

Richard van Bergen, bekend van onder meer Shiner Twins, komt spelen met zijn trio Rootbag en dat optreden zal worden voorafgegaan door een optreden van Loes Swinkels, een jonge Limburgse zangeres die eind februari haar tweede album Nothing As I Know lanceerde, een album waarop zij overigens assistentie kreeg van Richard van Bergen.

ROOTBAG
Richard van Bergen’s Rootbag is een trio dat zich laat inspireren door de muziek uit het zuiden van de VS. Invloeden van hypnotiserende Delta blues, hete New Orleans grooves en swampy R&B smelten samen tot een Gumbo soup, in Rootbag-stijl. Rauw, soulful en groovy.
Rootbag werd in 2010 opgericht. Het trio bestond toen, naast Richard, uit Jeroen JJ Goosens op drums en Dick Wagensveld op bas. Kort na de oprichting volgde een legendarisch optreden op Moulin Blues, een van de belangrijkste bluesfestivals in Nederland. De lovende recensies waren dan ook niet van de lucht. Een periode met veel optredens leek verzekerd en er werden opnames gemaakt voor een debuut CD. Tot het noodlot toeslag. Eerst brandde in december de studio van Erik Spanjers tot de grond toe af en een paar maanden later stierf bassist Dick Wagensveld tijdens een optreden. In 2014 besloot Van Bergen dat de cd er nu toch echt eens moest komen. Het materiaal was te goed en te dierbaar om op de plank te laten liggen. Met de huidige bezetting van Rootbag (naast Richard bestaat het trio nu uit Jody van Ooijen op drums en Roelof Klijn op bas) wordt nu alsnog dat materiaal uitgebreid aan het publiek gepresenteerd. Dat publiek zal enthousiast zijn: de band klinkt namelijk minstens zo goed als vergelijkbare bands uit het zuiden van de Verenigde Staten!

LOES SWINKELS
Eén keer in de zoveel tijd gebeurt het. Dan ontdek je in je eigen land een muzikaal talent met internationale allure. In dit geval overkwam dat de programmamakers van Crossroads. Loes Swinkels, geboren in een klein Limburgs dorpje, heeft het namelijk die internationale klasse. Met haar geweldig warme fluwelen maar tegelijkertijd krachtige bluesy stem en het uitstekende zelf (mee-)geschreven songmateriaal dat op haar album Nothing As I Know terecht is gekomen, kan ze zo de strijd aan met, bijvoorbeeld, Amerikaanse vakgenoten. Loes brengt haar songs vol overtuiging, recht uit het hart. Haar eerste album kwam uit in 2009, kort voor de oprichting van haar eigen begeleidingsband. Die band is inmiddels goed op elkaar ingespeeld en beïnvloedde Loes om iets meer in de richting van de rootsmuziek op te schuiven. In haar nieuwe materiaal hoor je dan ook niet geheel toevallig invloeden van dames als Patty Griffin, Susan Tedeschi  en Bonnie Raitt. Met hulp van Gabriël Peeters, Richard van Bergen, Rob Geboers en BJ Baartmans werkte Loes aan Nothing As I Know, waarvan zij ongetwijfeld veel nummers zal vertolken tijdens haar sessie bij Crossroads.

Dinsdag 3 maart 2015, Rootbag en Loes Swinkels bij de Crossroads Sessies in het Vestzaktheater aan de Moeregrebstraat 18 te Bergen op Zoom.
De entree voor deze Crossroads sessies is gratis. In de pauze wordt rondgegaan met de pet voor een vrijwillige bijdrage. De opnames vangen aan om 20.15 uur.

Zie ook: www.crossroadsradio.nl.