Alvorens te vertrekken voor hun eerste Amerikaanse tour zijn The Lasses deze week nog twee keer in Nederland te zien: vanavond (2 maart) in het Torpedotheater in Amsterdam en vrijdag 6 maart in Kargadoor te Utrecht.

Het Nederlandse duo The Lasses gaat dit voorjaar voor het eerst op tour naar Amerika. Met hun verfrissende aanpak van traditioneel repertoire traden ze vorig jaar al op in Ierland op uitnodiging van singer-songwriter Luka Bloom. Door hun overtuigende zang doen Margot en Sophie niet onder voor een ‘echt’ Iers duo, maar hun Nederlandse achtergrond maakt een optreden van The Lasses nou juist net een stukje leuker: bij elk lied hoort een mooi verhaal over de herkomst, de persoon van wie ze het hebben geleerd, of gewoon, waarom ze het lied zo mooi vinden. Door de ongekunsteldheid waarmee de verhalen en liedjes worden gebracht raakt dit duo vaak recht in het hart.

In april komt het tweede album Daughters uit, maar er is voor wie snel is alvast een kans om de liedjes te horen, en wel vanavond, maandag 2 maart. Dan vindt de prerelease plaats in het kleinste theatertje van Nederland, het Torpedotheater in Amsterdam. Ook treden Margot en Sophie nog in Utrecht op, vrijdagavond 6 maart in de sfeervolle werfkelder van de Kargadoor. Eric DeVries programmeert hier elke eerste en derde vrijdagavond van de maand bluegrass- en folkmuziek uit binnen- en buitenland. Vijf dagen later na dit concert stappen The Lasses op het vliegtuig naar de oostkust van Amerika voor een tour met de Portlandse Kathryn Claire. De tourdata zijn te vinden op http://thelasses.wordpress.com.

The Lasses, foto Richard Bank, Saskia Aukema (Fotopalooza)
The Lasses, foto Richard Bank, Saskia Aukema (Fotopalooza)De tour in Amerika wordt in het najaar opgevolgd met een bezoek van Kathryn Claire naar deze kant van de oceaan. Zij treedt dan samen met The Lasses op in diverse folkclubs in Nederland.

De samenwerking van dit drietal is ontstaan uit de backroomsessies op de woensdagavond in de Ierse pub Mulligans in Amsterdam. De Nederlandse Sophie en Margot ontdekken daar inmiddels drie jaar geleden een gedeelde passie voor het vertellen van verhalen door muziek. Ook blijken hun stemmen naadloos bij elkaar aan te sluiten. Vorig jaar schoof bij dezelfde sessie opeens de Amerikaanse violiste, zangeres en gitariste Kathryn Claire aan tafel. Tot hun grote plezier klinken de drie stemmen samen als een warm bad en geeft Kathryns krachtige vioolspel een extra dimensie aan de gitaar- en bodhránpartijen van Sophie en Margot.

Dit drietal is voor enkele data eind september/begin oktober 2015 nog te boeken. Neem hiervoor contact op met The Lasses op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met Kathryn Claire, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Telefonisch zijn ze bereikbaar op 06-25268603.

Nog te zien in maart 2015:
2 maart, Torpedotheater, Amsterdam, aanvang 20.30; tel. 020-4284993
6 maart, Kargadoor, Utrecht, aanvang 20.45; tel. 030-2310377
11 – 24 maart USA tour
27 maart, KAFT by night, Tubbergen, aanvang 20.00