Van 7 tm 29 maart tourt Kyle Carey met twee begeleiders en een scala aan akoestische muziek-instrumenten door Nederland, België en Duitsland.

De ingrediënten voor Kyle Carey’s muziek worden gevormd door songs uit de American Folk Anthology, de traditionele Keltische invloeden uit Schotland en Ierland, en de poëzie van Louise McNeill, dichteres uit de Appalachen. In 2011 trok Kyle Carey naar het westen van Ierland om haar debuut album Monongah op te nemen. Het album klom op tot nummer 8 van de internationale Folk DJ Charts, en kreeg wereldwijde erkenning. Kyle brengt originele songs, geïnspireerd door de Appalachen, alsmede songs in het Schotse Gaelic. Een stijl die ze zelf als “Gaelic Americana” bestempelt.

De opvolger van Monongah, North Star genaamd werd in Schotland geproduceerd door Seamus Egan (Solas). Onder de gastmuzikanten op dit majestueuze album bevinden zich Dirk Powell, Chris Stout, Catriona McKay en Natalie Haas, naast gitarist Ben Walker en de zang van Josienne Clarke. North Star ontving inmiddels vele lovende kritieken van de internationale pers.
Tijdens deze tournee wordt Kyle wederom begeleid daar haar sideman Ron Janssen (mandoline, octaafmandoline) en door de Canadese fiddler Rachel Davis, afgewisseld door de Texaanse violiste Amy Merrill en de Limburgse violiste Zowy Bahnen.
www.kyleannecarey.com

Kyle Carey
Kyle Carey


 
Rachel Davis (Canada)
De uit Baddeck, Cape Breton afkomstige Rachel Davis is één van de meest getalenteerde Cape Breton fiddlers die het Oost Canadese eiland rijk is. Cape Breton ademt fiddleklanken, en het is dan ook niet verwonderlijk dat Rachel gemakkelijk live te bewonderen is op het locale podiumcircuit. Rachel is eveneens een graag geziene gast op het Canadese vasteland, waar ze op menig groot festival haar talenten heeft mogen tentoonspreiden. Rachel maakte inmiddels twee solo-albums waarop naast fiddletunes ook haar vocale kwaliteiten een duidelijke rol kregen. In 2011 tourde ze met de Cape Breton formatie The Cottars door Australië. Tegenwoordig timmert Rachel aan de weg met de formatie Còig, waarmee ze eveneens een spraakmakend album maakte.
www.coig.ca
 
Amy Merrill (USA)
Amy Merrill is geboren en getogen op de prairies van Texas. Ze begon met vioolstudies op 10-jarige leeftijd; sinds haar 19e speelt ze altviool. Amy behaalde een bachelor in ‘music performance’ aan het Wheaton College Conservatory of Music in Chicago. Daarna studeerde zij nog twee jaar altviool aan de DePaul University in Chicago, onder Rami Salmonov. In 2000 behaalde Amy Merrill een masters’ degree in Suzuki Pedagogy, met een focus op jazzstudies, aan het Ithaca College, New York. Amy speelt al meer dan dertig jaar in diverse orkesten, bluesbands, jazz- en folkformaties en muziekcollectieven, klein of groot. Zo speelt ze onder andere viool en altviool bij Tom Mank & Sera Smolen tijdens hun concerten in West Europa.
 
Zowy Bahnen (NL)
Zowy Bahnen is de fiddler van dienst tijdens het concert van The Kyle Carey Trio in Erkelenz op 14 maart aanstaande. Zowy vervangt de verhinderde Amy Merrill op die avond, maar zal het trio ook aanvullen tijdens het optreden op 28 maart in Theater Landgraaf.
Zowy groeit op in een zeer muzikaal gezin waar iedereen muzikaal actief is. Haar moeder is een vermaarde opera-zangeres terwijl haar vader een provinciaal bekende rockgitarist/zanger is. Zowy's jongere broer speelt eveneens viool en gitaar. Bloed, zweet en tranen liet deze jonge muzikante om de viool/fiddle onder de knie te krijgen. Tegenwoordig speelt Zowy in diverse strijkensembles, een symfonie-orkest en is ze een vaste compane van Ron in de formatie Cedar Creek. Zowy speelt ook regelmatig bij Cedar Spring, de spin-off van Cedar Creek. Met dit gezelschap stond ze in het voorprogramma van Hackensaw Boys in de Nieuwe Nor. Zowy staat daarnaast regelmatig samen met haar broer op de planken bij de Schotse formatie Saor Patrol. Gevormd door een oase vol muziek, van klassiek tot bluegrass en van Keltisch tot singer-songwriter is deze jonge muzikante al behoorlijk doorgewinterd!
www.cedarcreekmusic.net
 
Ron Janssen (NL)
Wat bij Ron Janssen op achtjarige leeftijd begon met het beluisteren van bluegrass en old time country op vinyl groeide uit tot een verdiepende interesse in de Keltische muziek. Geen wonder dat hij zijn muzikale honger stilde op locaties in Ierland, Schotland en Engeland, waar hij zich met zijn instrumenten onderdompelde in locale diepgewortelde traditionele stijlen. De vraag naar lezingen en uitleg over de rol van de Keltische muziek in de Amerikaanse rootsstijlen verlegde zijn interesse richting de massale emigratie van de West-Europeanen naar Amerika en Canada. Daarmee werd de cirkel rond. Ron (mandoline, fiddle en cello) speelt tegenwoordig veel concerten met de aan bluegrass gerelateerde singer-songwriter formatie Cedar Creek, diens spin-off Cedar Spring, en bij het expressieve en duistere Vigilan Freeland. Naast dit alles is Ron een vaste tourpartner van Kyle.
www.cedarcreekmusic.net

Tourdata maart 2015
7 maart: huisconcert, Herkenbosch (Kyle Carey, Ron Janssen, Amy Merrill)
8 maart: Theater Boeket, Nederweert (Kyle Carey, Ron Janssen, Amy Merrill)
10 maart: Ramble On Tuesday, Nijmegen (Kyle Carey, Ron Janssen, Amy Merrill)
11 maart: RTV Parkstad (Kyle Carey, Ron Janssen)
12 maart: Pandora Podium, Wahlwiller (Kyle Carey, Ron Janssen, Amy Merrill)
13 maart: Theater Karroessel , Geleen (Kyle Carey, Ron Janssen, Amy Merrill)
14 maart: Acoustic Night, Erkelenz (D) (Kyle Carey, Ron Janssen, Zowy Bahnen)
15 maart: Mokum Folk, Amsterdam (Kyle Carey, Ron Janssen, Amy Merrill)
18 maart: Cultuurmolen, Mechelen (Via Via Reiscafé) (B) (Kyle Carey, Ron Janssen, Rachel Davis)
19 maart: Jochumhof, Tegelen (Cultuurpodium De Speelplaats Steyl) (Kyle Carey, Ron Janssen, Rachel Davis)
20 maart: Podiumcafé Peter & Leni’s, Steendam (Kyle Carey, Ron Janssen, Rachel Davis)
21 maart: Bellefleur, Siegerswoude (Kyle Carey, Ron Janssen, Rachel Davis)
22 maart: De Oude Remise, Bad Nieuweschans (Kyle Carey, Ron Janssen, Rachel Davis)
25 maart: Barrensteiner, Grevenbroich (D) (Kyle Carey, Ron Janssen, Rachel Davis)
26 maart: Attic Concert, Emblem (B) (Kyle Carey, Ron Janssen, Amy Merrill, Rachel Davis)
27 maart: Theater De Wegwijzer, St Joosland (Kyle Carey, Ron Janssen, Rachel Davis)
28 maart: ‘Songlines’ singer-songwriter festival, Theater Landgraaf (Kyle Carey, Ron Janssen, Zowy Bahnen, Rachel Davis)
29 maart: Pesthuys Podium, Maastricht (Kyle Carey, Ron Janssen, Rachel Davis)