Bij RASA in Utrecht staat op 16 april Hongaarse Balkan-folk op het programma van Söndörgő, op 7 mei is het de beurt aan het innovatieve Schotse trio Lau die hun nieuwe album presenteren.

Söndörgő
De jaarwisseling mag dan al achter de rug zijn, voor muzikaal vuurwerk is het nooit te laat. Wie Söndörgő aan het werk ziet gelooft zijn eigen ogen en oren niet. Met tambura's (mandoline-achtige luit) als basis en een fabelachtige techniek geven zij een frisse en opwindende draai aan de traditionele muziek uit Hongarije. Alle muzikanten excelleren op meerdere instrumenten, of het nu tambura's zijn, of fluit, contrabas, accordeon of percussie.

Söndörgő speelde al eerder met succes in RASA, maar de groep is de laatste twee jaar nóg meer gegroeid en wordt in eigen land beschouwd als de beste band van dit moment. Hun nieuwste cd ‘Tamburocket’ eindigde niet voor niets op 3 in de World Music Charts Europe van 2014. Simon Broughton (Songlines) schreef over de cd : “Söndörgő are proving themselves to be one of Europe's most versatile and exciting bands.

Donderdag 16 april 2015
Aanvang 20:30 uur
Entree €19,00/RASA-pas €11,40

Lau
Singer-songwriter Kris Drever uit de Orkney-eilanden, de Schotse fiddler Aidan O'Rourke en de Britse Martin Green op accordeon en elektronica komen uit een oude folktraditie. In het Orcadian betekent Lau ‘natuurlijk licht’. Vrij vertaald zou je kunnen zeggen dat er een natuurlijke chemie is tussen hun drie sterke persoonlijkheden. In 2004 speelden ze voor het eerst samen in een keuken ergens in Edinburgh. Inmiddels hebben ze vier keer de BBC Radio2 Folk Award voor ‘Beste Groep’ gewonnen. Op Lau-land, een ambulant minifestival dat zij sinds 2012 organiseren, nodigen ze artiesten uit die hen inspireren. Lau is in staat om de folk van binnenuit te vernieuwen doordat ze altijd op zoek zijn naar andere geluiden. Niet alleen door middel van elektronica maar ook door talloze samenwerkingen. In RASA komt het trio hun vijfde album ‘The Bell That Never Rang’ presenteren.

Donderdag 7 mei 2015
Aanvang 20:30 uur
Entree €19,00/RASA-pas €11,40

De optredens vinden plaats in RASA, Pauwstraat 13-a - 3512 TG Utrecht
Tickets via: http://www.rasa.nl.