De Ierse folkband The Lowland Paddies viert zaterdag 25 april haar 10-jarig bestaan. Dat doen de Paddies in ‘hometown’ Bergen op Zoom met een speciaal concert in vestzaktheater Het Zwijnshoofd.

De Paddies maken energieke en dansbare Ierse volksmuziek, met invloeden uit allerlei landen.

Bergen op Zoom, oktober 2004: zes enthousiaste middelbare scholieren horen voor het eerst een CD’tje van The Dubliners en besluiten een folkband op te richten. Tijdens een schoolfeest treden ze voor het eerst op en hoewel niet gehinderd door enige muzikale ervaring, smaakt het naar meer. Trouw oefenen ze elke zondagmiddag de traditionele Ierse pubsongs, ballads en dansdeunen. Ze noemen zich The Lowland Paddies; de laaglandse ‘Paddies’, een spottend koosnaampje voor Ieren.

‘Till the cows come home

Inspiratie doen de Lowland Paddies in hun beginjaren vooral op in de Bergse folkscène, met name in Ierse pub O’Carolan’s. In 2006 nemen ze – in de slaapkamer van één van de bandleden – hun eerste CD op. De jaren erna volgen vele optredens in binnen- en buitenland, tal van jamsessies met bevriende muzikanten, drie bandbussen, een aantal wisselingen in de bezetting en in 2010 hun eerste studio-album ‘Till The Cows Come Home.

The Lowland Paddies
Ierse folkband The Lowland Paddies, met (v.l.n.r.) Anneke Eijkelboom (fiddle), Jasper Langenberg (accordion, zang), Dennis Heijt (bouzouki), Robbert Langenberg (banjo, mandoline, zang) en Hanneke Nagtzaam (tin whistle, bodhrán, zang).


Jubileumconcert

Al deze muzikale uitstapjes komen 25 april terug in hun jubileumconcert. De Paddies halen hun inspiratie inmiddels niet meer alleen uit Ierland; ze spelen ook muziek uit Scandinavië, Amerika en Spanje. Dat zorgt voor een energieke en veelzijdige mix van gezongen en instrumentale nummers. Ook een aantal oude Paddies-nummers komt voorbij, waarvoor een speciale muzikale gast is uitgenodigd. Aan dit alles gaat een bijzonder voorprogramma vooraf: het folkduo Jami’s Fancy, met uilleann pipes, gitaar en zang.

Gratis entree

Het jubileumconcert van The Lowland Paddies vindt zaterdagavond 25 april 2015 plaats in vestzaktheater Het Zwijnshoofd. De zaal gaat open om 19:00, het concert begint om 20:00. Entree is gratis (de pet gaat rond voor een vrijwillige bijdrage voor de organisatie).

Kijk voor meer informatie op www.lowlandpaddies.nl.