Op zaterdag 13 juni sluit Steve Ashley seizoen 2014-2015 van Roots aan de Zaan af in De Doopsgezinde Vermaning in Zaandam. Support is The Lasses.

Eén van de best bewaarde geheimen uit de Britse folk van de jaren zeventig, zo kan Steve Ashley wel getypeerd worden. Als het nodig is om artiesten in hokjes te plaatsen of om vergelijkingen te maken, dan zit Steve Ashley misschien niet zo heel ver van Nick Drake.

Zijn eerste album Stroll On (1974) geldt nog steeds als een klassieker in het genre, bomvol pareltjes, verstild en sfeervol, niet zelden voorzien van een arrangement van Robert Kirby, die overigens ook met Drake werkte. Een andere overeenkomst: groten uit de Engelse folkrockwereld stonden hem bij op zijn albums, maakten zelfs deel uit van zijn bands: er zijn links met Fairport Convention te over.
 
Een tweede album volgde snel na Stroll On in de vorm van Speedy Return uit 1975, een album dat nota bene in de VS gedistribueerd werd door Motown (!). Echter, daarna werd het stiller rond hem; Steve Ashley dook pas weer op toen het meer commerciële momentum van de Engelse folkrock was gestopt. Nick Drake was gestorven en werd posthuum toch nog een legende; Steve Ashley overleefde en bleef in de luwte zijn ding doen, hetgeen in 2006 groots gevierd werd met een concert in de Cheltenham Town Hall, waar ook nu weer leden van Fairport Convention maar ook o.a. Robert Kirby (inmiddels overleden), Johnny Moynihan en Phil Beer hem bijstonden.

Steve Ashley
Steve Ashley

Tot in de jaren ’80 trad Steve Ashley nog wel op in Nederland, soms als duo met Fairport’s Chris Leslie. Nu komt hij terug, op uitnodiging van Roots aan de Zaan, en met een gloednieuw album op zak getiteld This Little Game.
 
Het voorprogramma wordt verzorgd door The Lasses: Sophie ter Schure en Margot Limburg uit Amsterdam, eveneens met een kersvers album getiteld Daughters. Pure folk, en twee prachtige stemmen.

The Lasses, foto Richard Bank, Saskia Aukema, Fotopalooza
The Lasses, foto Richard Bank, Saskia Aukema, Fotopalooza

 
Het is de laatste Roots aan de Zaan van dit seizoen, de toegang is slechts 5 Euro en het optreden is gratis toegankelijk voor leden.

zaterdag 13 juni STEVE ASHLEY en support act: THE LASSES
in De Doopsgezinde Vermaning, Westzijde 80, Zaandam 20:00
- 5 Euro toegang! -
Reserveren: 075-6122094 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..