Op 10 en 11 september geven Cormac Begley & Jack Talty concertina-concerten in Etten-Leur en Lisse.

Net als vorig jaar verzorgt irishtradmusic.nl wederom een intiem concert gegeven door muzikanten uit de top van de Ierse traditionele muziek. Dit jaar staan Cormac Begley ( County Kerry ) en Jack Talty ( County Clare ) centraal, zij staan allebei zowel nationaal als internationaal bekend als dé concertinaspelers van hun generatie. Naast uitvoerend muzikanten in verschillende samenstellingen geven zij, ondanks hun jonge leeftijd, op verschillende locaties in de wereld workshops en masterclasses voor de concertina.
 
De concertina - in Nederland een relatief onbekend instrument - is in Ierland een vaak gehoord instrument in de zogenaamde sessies. Zij is familie van de accordeon, maar slechts een fractie van de grootte. Het kleine, zeshoekig gevormde, instrument bestaat uit een balg met aan weerszijden toetsen en wordt bespeeld door haar op de knie te houden en met de handen in-en uit te trekken; de vingers bedienen daarbij de toetsen. De in Ierland gebruikte anglo-concertina's geven bovendien verschillende tonen bij induwen en uittrekken.
 
Cormac Begley komt uit County Kerry en maakt onderdeel uit van een bijzonder muzikale familie. Onder andere zijn vader Brendan en oom Seamus zijn beiden welgerespecteerde accordeonisten. Cormac organiseert in Ierland de 'Tunes in the Church' series waarmee hij ook andere artiesten een platform geeft om hun talenten te tonen. Daarnaast heeft hij onlangs het project Airt gestart waar hij in-house masterclasses verzorgt in muziek, dans en poëzie.
 
Jack Talty speelt naast concertina ook piano en maakt onderdeel uit van verschillende orkesten zoals Ensemble Ériu en Clare Memory Orchestra. Als hij even geen muziek speelt produceert hij CDs voor anderen of werkt hij aan zijn proefschrift over Ierse traditionele muziek.
 
Op deze avond zullen zij de muzikale tradities van hun twee counties op zeer bijzondere wijze combineren. Zij zullen een breed scala aan verschillende concertina's meebrengen waarmee zij een bereik van wel vijf octaven kunnen behalen. Melodie en ritme voor de van oudsher dansmuziek zullen hiermee fraai tot uiting komen. Energiek maar nooit gehaast!
 
Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door: Culture Ireland. http://www.cultureireland.ie.

Donderdag 10 september 2015: Concertina concert Cormac Begley & Jack Talty in Cultureel Centrum Het Turfschip in Etten-Leur, http://www.hetturfschip.nl/activiteiten_en_voorstellingen
Vrijdag 11 september 2015: Concertina concert Cormac Begley & Jack Talty in Kasteel Dever in Lisse, http://www.irishtradmusic.nl/tickets/

Zie ook:
http://www.irishtradmusic.nl