Van 24 t/m 26 september is Richard Thompson met zijn Electric Trio in ons land. Hij zal achtereenvolgens spelen in Zwolle, Haarlem en Bergen op Zoom.

Richard Thompson is een levende legende binnen de folkrockwereld. Als een van de originele leden en mede-oprichters van de legendarische formatie Fairport Convention stond Thompson aan de basis van de Britse folkrockbeweging uit de late jaren zestig, een stroming die momenteel o.a. door het succes van bands als Mumford & Sons een wereldwijde heropleving kent.

Richard Thompson (Londen, 1949) geldt als een inventief en technisch zeer begaafde gitarist. Nadat hij in 1971 de groep Fairport Convention verlaat, begint hij een solocarrière en neemt het album ‘Henry The Human Fly’ (1972). Tijdens de opnames krijgt hij een relatie met Linda Peters, een van de zangeressen op dit album. Samen nemen zij als Richard & Linda Thompson maar liefst vijf albums om, waarvan het klassieke Shoot Out The Lights door Rolling Stone magazine als een van de tien beste platen uit de jaren tachtig werd aangewezen. Tevens wordt Thompson benoemd tot een van de ‘Top 20 guitarists of all time’.

Richard Thompson
Richard Thompson


Als songwriter heeft hij ontelbare prijzen en awards gewonnen. Hij deelde het podium, de studio en/of het plaatwerk met illustere namen als Nick Drake, Al Stewart, Iain Matthews, Emmylou Harris, My Morning Jacket en Bob Dylan. Zijn liedjes werden uitgevoerd door o.a. Elvis Costello, Robert Plant, R.E.M., Bonnie Raitt, Los Lobos, David Byrne, Don Henley en Del McCoury. Na dik zevenenveertig jaar carrière (en bijna net zoveel albums!) is Thompson nog steeds in de bloei van zijn leven en live blijft hij een belevenis, zijn tour ter gelegenheid van het pracht-album Electric (geproduceerd door Nashville's topper Buddy Miller) was daar al het zoveelste bewijs van...

In juni verscheen zijn jongste album, Still, geproduceerd door Wilco-frontman Jeff Tweedy en opgenomen in Wilco’s studio in Chicago.

Tourdata 2015:
24 september, Hedon in Zwolle https://www.hedon-zwolle.nl
25 september, Patronaat in Haarlem http://www.patronaat.nl/
26 september, Gebouw-T in Bergen op Zoom http://www.gebouw-t.nl