Op zaterdag 12 september openen violist Wouter Vandenabeele en gitarist Jeroen Knapen seizoen 2015/2016 met een balfolkavond bij concertorganisatie Groeten Uit Oisterwijk.

Onder begeleiding van dit Vlaamse duo geeft dansdocent Isolde de Ridder vanaf 19.30 uur eerst een uur instructie om je mazurka, wals, andro, tovercirkel, tarantella en nog meer dansen uit de Europese muziektraditie te leren of te laten bijschaven. Geen danservaring? Geen danspartner? Geen nood! Isolde leert je de basis, een danspartner vind je ter plekke, makkelijke schoenen en zin om te dansen op livemuziek uit je eigen Europese erfgoed doen de rest. Na de dansinstructie en een pauze  spelen Wouter en Jeroen twee danssets van elk een uur. Rond 23.30 uur begint de 'derde helft'. Hiervoor mag je je eigen instrument meebrengen voor een sessie of open podium.

Samen met dansdocent Isolde geven Wouter en Jeroen het  startsein voor de reeks van tien balfolkavonden die GUO komend seizoen voor het eerst organiseert. Twee Vlaamse muzikanten die hun sporen ruimschoots hebben verdiend en die ook eind 2012 al samen bij GUO te bewonderen waren op minifestival ‘Vlaanderen Boven’, samengesteld door Wouter Vandenabeele als GUO's 'artiest in residentie'. Bovendien speelde de violist, componist, arrangeur en artistiek leider ook al bij GUO met Ambrozijn en met zijn wereldorkest Olla Vogala. 

Jeroen Knapen ontdekte op zijn 15de de folkmuziek via Bart De Cock (Kadril) en zijn schoolorkest Saltarello. In 2007 volgde de oprichting van Surpluz, een balfolkgroep die met haar verrassend veel gezongen werk evengoed uit de verf komt bij zit-/luisterconcerten. Ook speelt of speelde Jeroen in Daou, een Keltisch/Bretons project en in Griff. Momenteel is hij actief in Surpluz, The Ghent Folk Violin Project en Wör.

Wouter Vandenabeele maakte onder meer faam als violist, componist en arrangeur in  superformatie Ambrozijn, de daaruit voortkomende balfolkband Balbrozijn, de subtiele balfolkgroep Naragonia, als grondlegger van wereldmuziekbigband Olla Vogala en in illuster trio Boma Family. Hij trekt regelmatig naar Zuid-Europa, de Balkan, Eurazië en Afrika om zich onbegrensd te laten inspireren door lokale muzikanten.

In 2012 richtte Wouter The Ghent Folk Violin Project op, waarin hij jonge, talentvolle strijkers en vocaliste vakkundig laat mixen, balanceren, experimenteren en stoeien met klassiek, jazz, world en folk. GFVP vermengt traditionele melodieën met nieuwe composities. Jeroen begeleidt op gitaar.

Het is te verwachten dat Wouter en Jeroen al deze invloeden samenbrengen in een memorabele balfolkavond. De eerste in een reeks van tien, de eerste ook in de nieuwe concertzaal van GUO op de eerste verdieping van Tiliander. Komend seizoen plande  GUO er een serie van tien balfolks op zaterdagavonden en een serie van tien zit-/luisterconcerten op zondagmiddagen.

Zaterdag 12 september 2015 wouter Vandenabeele & Jeroen Knapen in Tiliander, Oisterwijk.

Met deze seizoensstart opent GUO tevens haar nieuwe concertruimte, zij het  op een vertrouwde locatie. GUO-vrijwilligers pimpten de aula op de eerste verdieping van cultuurcluster Tiliander in Oisterwijk op tot sfeervolle concertruimte met warme huiskameruitstraling waar artiesten en bezoekers nog op elkaars schoot kruipen. Uitgebreide info, tickets en kortingsacties? Check http://guo.inoisterwijk.nl. De entree bedraagt 10 euro. Zolang de voorraad strekt, verkoopt GUO op 12 september vanaf 18.30 uur ook nog tickets ter plekke aan de kassa. Maar..... 100=VOL=OP!      

Bovendien laat GUO op zaterdag 13 februari het legendarische Vlaamse (à la) Rum in de grote theaterzaal van Tiliander concerteren en neemt ze er van Goede Vrijdag 25 tot en met Tweede Paasdag 28 maart de volledige begane grond in beslag voor de eerste editie van vierdaags GUO-festival Paasfolk. Ook dan speelt Wouter, zowel met Jeroen als met accordeoniste Sara Salvérius, samen met nog veertien andere groepen tijdens de 24-uurs nonstop balfolkmarathon. Bovendien opent Wouter de slotdag van GUO-festival Paasfolk carte blanche met een concertformatie.

Op zijn beurt speelt Jeroen op zondagmiddag 24 april met zijn eigen formatie Surpluz een zit-/luisterconcert bij GUO. En zoals Wouter met Jeroen op zaterdag 12 september de GUO-balfolkserie 2015/2016 opent, zal hij die met Sara op zaterdag 4 juni afsluiten.