Op zondag 27 september speelt Ygdrassil het laatste van 3 reünieconcerten bij Roots aan de Zaan in De Vermaning in Zaandam.

Vijftien jaar lang vormden ze de twee spannend harmoniërende stemmen van Ygdrassil: Linde Nijland en Annemarieke Coenders. In 2007 bleek de koek echter op, en gingen ze na een afscheidsconcert op festival Folk in de Wâlden in het Friese Oentsjerk en een laatste, op het Eindhovense Folkwoods opgenomen DVD ieder voorlopig hun eigen weg.

Voorlopig, want je weet maar nooit”,  zeiden ze destijds. Nu zijn ze – maar wel heel even – terug, voor slechts drie reünie-concerten.
 
Ygdrassil werd opgericht in 1991 door Linde en Annemarieke, en opereerde vanuit Groningen. De twee singer/songwriters stonden al jong op festivals als Noorderslag en Lowlands en brachten hun debuutalbum uit in 1995. In 2004 kwam multi-instrumentalist Bert Ridderbos (ex-Törf) erbij. Hun muziek werd  gekenmerkt door de harmonieën tussen de stemmen van de twee zangeressen. Qua stijl was de muziek het meest geïnspireerd door Engelse folk. Ze zongen zowel eigen nummers als traditionals en folkklassiekers.
 
Ygdrassil maakte vijf albums en een DVD, en trad internationaal op. In 2007, niet lang na de release van het laatste album Easy Sunrise, kwam er een eind aan de samenwerking. Zowel Linde (in samenwerking met Bert) als Annemarieke bleven muzikaal actief, de eerste middels projecten als o.a. A Musical Journey (een CD/DVD rond een opzienbarende muzikale reis -over land- naar Bhutan), haar Sandy Denny tributes en, niet zo lang geleden, het solo-album I Am Here; Annemarieke aanvankelijk met  drummer Wim Sebo, met wie de prima ontvangen albums Go en Making Heaps Digging Holes werden gemaakt. Tevens is zij actief als beeldend kunstenares.
 
De intense samenzang van Linde Nijland en Annemarieke Coenders is allerminst voorspelbaar. De ene keer valt de tweede stem net iets anders getimed in dan verwacht, de andere keer volgt die een minder voor de hand liggende melodielijn. Deze vocale inventiviteit gevoegd bij de mooi in elkaar grijpende kleuring van de stemmen, zorgt dat vergelijkingen met grote internationale vocale duo’s als June Tabor & Maddy Prior (Silly Sisters) inmiddels zonder voorbehoud gemaakt mogen worden” – Folkforum
 
Het optreden bij Roots aan de Zaan is het laatste van drie reünie-optredens, die verder in augustus jl. plaatsvonden op twee festivals, Parkfest in Eindhoven en Noordfolk in het Drentse Veenhuizen.
 
Na afloop bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan een Indisch buffet; kosten € 15.00 per persoon, wel uitsluitend bij opgave vooraf (uiterlijk 25-9).

Zondag 27 september 2015, Ygdrassil bij Roots aan de Zaan
in DE VERMANING, WESTZIJDE 80, ZAANDAM
Aanvang 16:15 uur.
Toegang is € 15.00
(reserveren: e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 075-6122094).
Leden betalen € 10.00.
Zie ook: http://rootsaandezaan.nl/.