Van 15 t/m 23 januari 2016 zijn Josienne Clarke & Ben Walker (Best Duo in de BBC Folk Awards 2015) op tour in Nederland. Zij nemen Samantha Whates mee als gast.

Tijdloze verhalen over liefde en verlies met een bakermat in de rijke Engelse cultuurgeschiedenis, nu eens met een diepe buiging naar de traditie, dan weer met de innovatiedrang die je van creatieve jonge mensen mag verwachten. Josienne Clarke en Ben Walker hebben zich ermee in de kijker gespeeld; door een reeks platen die hun talenten onmiskenbaar openbaarden, maar zeker ook door een niet aflatende reeks concerten die door vele muziekliefhebbers ademloos werden beluisterd. Volkomen terecht dan ook dat ze bij de prestigieuze BBC Folk Awards in 2015 de prijs voor het beste duo in de wacht sleepten en daarmee van een insider’s tip in één klap een veelbesproken act werden.

Of het tweetal nu eeuwenoude liederen of hun zelfgeschreven nummers ten gehore brengt, de songs vinden moeiteloos de weg naar je hart. Vakmanschap, gevoel voor nuance, liefde voor het métier en inlevingsvermogen - beiden zijn er rijkelijk door gezegend. Vanaf het moment dat ze, Josienne uit Sussex en Ben uit Evesham, elkaar in 2009 bij toeval ontmoetten na hun studie in Londen hebben ze vastberaden hun eigen weg in de traditionele Engelse folk bewandeld. Dat leidde snel tot erkenning uit vakkringen (Isambard Folk Award, FATEA Award voor beste album en vrouwelijke vocaliste van het jaar, Spiral Earth Award voor beste duo, en zoals gememoreerd de Radio 2 BBC Folk Award 2015 voor beste duo) en tot een grote schare bewonderaars, wat onder meer resulteerde in een eerste plaats in de Amazon UK folk-lijst.

Josienne Clarke & Ben Walker
Josienne Clarke & Ben Walker


Na de diepe indruk die met name hun derde album Fire and Fortune in 2013 maakte werd vol verwachting uitgekeken naar de opvolger, Nothing Can Bring Back the Hour, dat in de vakpers tot uitzinnige reviews leidde door de compromisloze benadering waarmee ze hun hoge ambities bleven nastreven. Maar laat het niet bij het beluisteren van die oorstrelende muziek op de albums, vergeet niet het tweetal live te aanhoren. Het is een ware belevenis en de puurheid van hun optreden zal je nog lang nadat de laatst gespeelde noot is verklonken bijblijven. Niet voor niets sprak een nog in betovering verkerende recensent over ‘glinsterende kathedralen van geluid.’ Laat het niet aan je voorbijgaan.

Samantha Whates
Josienne Clarke & Ben Walker zullen op deze tour begeleid worden door een jonge singer-songwriter, Samantha Whates. Samantha is de vaste begeleider van Josienne in Groot Brittanie bij grotere optredens, maar ook op alle albums van Josienne en Ben neemt ze de backing-vocals voor haar rekening. Samantha zal tijdens drie optredens (Peter en Leni, De Lantaern en Theater Landgraaf) een openingsset verzorgen. Bij de overige optredens treedt Samantha op als backing-vocaliste. Op zondag 24 januari zal Samantha Whates solo optreden in Wahlwiller.

Josienne Clarke & Ben Walker
Tourdata januari 2016:
Vrijdag 15/1/16 PodiumCafe Peter en Leni Steendam 20:30 http://www.peterenleni.nl
Zaterdag 16/1/16 Muziekcafe De Lantaern Zevenaar 21:00 http://www.delantaern.nl/w/
Zondag 17/1/16 Activiteitencentrum De Miente Oosterwolde 14:30 http://www.demiente.nl
Maandag 18/1/16 Meneer Frits Eindhoven 21:00 http://www.advanmeurspresenteert.nl
Dinsdag 19/1/16 Blue Room Sessions (Verkadefabriek) Den Bosch 20:30 http://www.blueroomsessions.nl
Vrijdag 22/1/16 Acoustic Alley Den Haag 20:15
http://acousticalley.nl/
Zaterdag 23/1/16 Theater Landgraaf Landgraaf 20:45 http://www.theaterlandgraaf.nl

Samantha Whates solo:
Zondag 24/1/16 Pandora Podium Wahlwiller 16:00
http://www.pandorapodium.nl