Op zaterdag 13 februari speelt A La Rum in de reeks GUO-concerten in Tiliander in Oisterwijk, zondagmiddag 14 februari is de groep te gast bij Roots aan de Zaan in De Vermaning te Zaandam. Dit zijn de enige concerten van de groep in Nederland.

Rum is een klinkende naam uit de folkhistorie van de Lage Landen, in dit geval Vlaanderen. Een Vlaamstalige folkgroep die invloeden uit de Engelse/Ierse folk en Vlaamse traditionele muziek combineerde. Oprichters Paul Rans, Wiet van de Leest en Dirk van Esbroeck hadden met Rum de tijdsgeest te pakken begin jaren zeventig, de band werd flink populair in eigen land en tourde regelmatig door heel wat Europese landen, later ook met gitarist Juan Masondo en zangeres Vera Coomans. Hun bekendste song is Ik Hou Van Alle Vrouwen (waar zanger Hans de Booy later nog eens succes mee had).

In 1978 vertrok Paul Rans om een solocarrière te beginnen; een jaar later vertrokken Wiet van de Leest en Vera Coomans naar de band Madou. Dirk Van Esbroeck maakte een doorstart met Rum, hoewel de muziek verder van de oorspronkelijke band afstond. Na een laatste album (Flandria Tropical, 1982) stopte de groep, maar in 2005 kwamen de oorspronkelijke drie leden weer samen, waarna zij op tournee gingen met Laïs.

Het overlijden van Van Esbroeck in mei 2007 maakte helaas een einde aan de reünie. Paul Rans en Wiet van de Leest werkten vervolgens samen met gitarist Jokke Schreurs en zanger Marc Hauman, voor een reeks hommageconcerten voor Van Esbroeck. Zo heel af en toe komen deze vier nog bij elkaar, maar men vond dat Rum niet geheel Rum meer was, en vandaar nu dus: A La Rum.

a la rum
A La Rum:

Zaterdag 13 februari 2016, Tiliander, Oisterwijk
Voor dit concert wijkt GUO uit naar de grotere theaterzaal beneden in Tiliander. Daar begint à la Rum om 20.30u aan een concert van tweemaal drie kwartier.
Toegang is €20,-. Digitale ticketreserveringen zijn mogelijk via http://guo.inoisterwijk.nl die doorlinkt naar de website van Tiliander. Telefonisch reserveren kan tijdens kantooruren op 013 – 5217220. 

Zondag 14 februari 2016, De Vermaning, Zaandam
Toegang is € 15.00 (e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 075-6122094); leden betalen € 10.00. De deuren gaan open om 14:30; aanvangstijd van het concert is 15:00.