Op zondag 3 april vindt in Zaandam een exclusief optreden plaats van The Unthanks, dit is het enige optreden van deze Britse topformatie buiten het Verenigd Koninkrijk.

De kern van The Unthanks wordt gevormd door de zussen Rachel en Becky Unthank. Zij bezitten beiden engelachtige stemmen in de lijn van Sandy Denny, Vashti Bunyan en Natalie Merchant, en de band is in het afgelopen decennium doorgestoten naar de top van de Britse folkscene, maar – getuige de trits Diversions-albums met o.a. projecten waar het werk van Anthony & The Johnsons en Robert Wyatt centraal staan, en de soms klassieke ondertonen – ze deinzen er zeker niet voor terug om buiten de wellicht begrenzende kaders van folk te stappen.

Het in 2015 verschenen en door critici lovend ontvangen album Mount The Air heeft een prachtig verstilde sfeer vol ingetogen instrumentatie en arrangementen. Soms wordt aan jazz en dan weer aan klassiek gerefereerd, maar de folkwortels blijven altijd prominent aanwezig. De composities, zoals altijd een vermenging van traditionals en eigen werk, zijn allen van uitzonderlijke klasse. Mount The Air is een magistraal album dat alle aandacht verdient.

Het gezaghebbende blad Uncut omschreef het zo:

The Unthanks seem to regard folk music the same way Miles Davis regarded jazz: as a launch pad for exploring the wider possibilities”.

De band bestaat naast Rachel en Becky Unthank uit Adrian McNally (o.a. piano), Niopha Keegan (viool) en Chris Price (diverse snaarinstrumenten).

Overigens vierde de groep in 2015 het 10-jarig bestaan met een vrijwel meteen uitverkochte jubileumbox, waarvan de cd Archive Treasures (2005-2015) nog wel apart verkrijgbaar is.
Website The Unthanks: http://www.the-unthanks.com

Dit optreden is een eerste co-productie van concertorganisatie Roots aan de Zaan met het Zaantheater in Zaandam.

The Unthanks
The Unthanks


Zondag 3 april 2016, The Unthanks in het Zaantheater in Zaandam.
Aanvang 15:00 uur, entree €25,- (inclusief 3,50 voor een drankje en de garderobe)
Tickets via: https://www.zaantheater.nl

Zie ook: http://rootsaandezaan.nl