De Amerikaanse folkrockband The Lumineers komt op vrijdag 29 april naar Nederland voor een eenmalig concert in de Melkweg, Amsterdam. Deze show volgt kort na de release van hun nieuwe album Cleopatra dat op 8 april verschijnt. De kaartverkoop start op vrijdag 12 februari 2016 om 10:00 uur.

In 2013 maakt ons land voor het eerst live kennis met The Lumineers. In februari dat jaar staat de band uit Denver in een uitverkocht Paradiso. Ze maken furore met hun ‘balkonscene’ (https://youtu.be/5-Owrzc2lfc) toen ze onversterkt en midden tussen het publiek hun wereldwijde hit Ho Hey uitvoerden. In de daaropvolgende zomer spelen ze op Lowlands, gevolgd door een wederom uitverkocht concert in de Heineken Music Hall in het najaar.

De basis van The Lumineers wordt in 2002 gelegd door Wesley Schultz (zang, gitaar) en Jeremiah Fraites (drums, percussie). Aanleiding hiervoor is het overlijden van Jeremiah’s broer Josh, die ook de beste vriend was van Wesley. Om het verlies te verwerken beginnen ze als duo te schrijven en op te treden. Pas in 2010 wordt cellist en vocalist Neyla Pekarek aan de line-up van de band toegevoegd, en weer twee jaar later pianist Stelth Ulvang en bassist Ben Wahamaki.

Voordat de band in 2013 het debuutalbum The Lumineers uitbrengt, komt in 2012 de eerste single, Ho Hey, afkomstig van deze langspeler uit. Dit wordt een enorm succes. Datzelfde geldt voor het album zelf, dat in ons land 32 weken in de Album Top 100 staat. Bovendien worden ze in ditzelfde jaar genomineerd voor diverse awards, waaronder de prestigieuze Amerikaanse Billboard Music Awards, (in de categorieën ‘Top New Artist’ en ‘Top Rock Artist’) en de Grammy Awards (voor ‘Best New Artist’ en ‘Best Americana Album’). Ruim 3 miljoen exemplaren gaan over de toonbank.

Over het nieuwe album Cleopatra zegt Schultz: “This album reflects what has happened to us over the last three years. We believe in this music.  It’s a true labour of love.”. Vandaag komt ook de eerste single Ophelia uit. Een typisch herkenbaar Lumineers geluid met meezingbaar refrein.

Meer informatie over The Lumineers is te vinden op thelumineers.com.

Vrijdag 29 april 2016, The Lumineers in De Melkweg in Amsterdam
Kaarten zijn vanaf 12 februari, 10:00 uur, te bestellen via de website van het podium en via Ticketmaster.nl.
De organisatie (Double Vee Concerts) waarschuwt om geen kaarten anders dan via de officiële kanalen te kopen omdat de kans op aanschaf van ongeldige kaarten groot is.