Morgen, zondag 7 augustus, is de Wit-Russische groep Troitsa te gast op het openluchtpodium van de Cultuurboerderij in Westelbeers. Er is dan ook de mogelijkheid om vantevoren een Syrische lunch te nuttigen.

De oprichter en creatief inspirator van de band is Ivan Ivanovich Kirtchuk, de senior docent van de universiteit van cultuur in Minsk, de hoofdstad van het land. Er werd besloten de groep "Troitsa" te noemen, dat betekent het getal drie, of de religieuze term "Trinity", die de aansluiting van de groep met de nationale tradities onderstreept. Het idee van de oprichting van een dergelijke groep is ontstaan bij Ivan in 1986, toen hij begon met verzamelen van etnografisch materiaal in Wit-Rusland dorpen. De voornaamste drijfveer die hem heeft aangezet tot deze stap, was de wens om de nationale liederen te populariseren, om ze te verbinden met de universele muzikale tradities. In feite, de geschiedenis van het vaderland waarin verschillende culturele invloeden door elkaar lopen, bracht hem tot oprichting van dergelijke muziek. De groep is inmiddels ook bekend buiten zijn geboorteland. In 1997 werd de band populair in Rusland, en in 1998 maakte zij een grote tour in heel Nederland, Slovenië, Kroatië, Duitsland en Portugal. Dit succes is vooral gestoeld op de eigenheid van hun composities, het gebruik van het enorme aantal muziekinstrumenten, en ook om de hoge professionaliteit van muzikanten – de sterke stem van Ivan en de fantastische techniek.

Bezetting:
 
Ivan Kirtchuk
leiden vocaal, 12-str. gitaar, 3 en 4-str. domras, Smyk, gusli, pijpen, fluitjes, hoop harmonica, riet stok, zhaleykas, lier, ocarina, wargan (jawharp), pijp, regenmaker, duda, kalimba.

Yury Dzmitrieu
6 & 12-str. gitaren, 4-str. domra, Smyk, citer, zang.

Yury Paulouski
drums, gong, darabuka, gundang, anklung, klokken, Zvaný (horsebells), houten stok, koebel, kalimba, djembe, bamboofon.

Voorproefje: https://www.youtube.com/watch?v=LLddtxFgVEYyoutube.com/watch?v=LLddtxFgVEY
 
Zondag 7 augustus 2016, Troitsa in de Cultuurboerderij in Westelbeers
Aanvang 14:30 uur, entree €10,-
Reserveren via: 013 5142653 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Om de nieuwe bewoners in Westelbeers te ondersteunen zijn er Syrishe "broodjes" voor de lunch te koop à €4,- per stuk vanaf 12u! Op = op!
 
Zie ook: www.cultuurboerderij.nl