Op zondag 11 september begint de GUO Concertreeks in Tiliander Oisterwijk met een optreden van Sophie Cavez & Baltazar Montanaro.

Uit de symbiose van hun instrumenten toveren de Waalse Sophie Cavez en de Franse Hongaar Baltazar Montanaro soms complexe, maar altijd toegankelijke muziek. Zij speelt diatonische trekharmonica, hij viool. Hun folky stijl fuseren ze met kamermuziek en jazz. Hun merendeels zelfgeschreven repertoire is geworteld in een Europese biotoop die zich ruimhartig uitstrekt over de Balkan, het mediterrane gebied tot in Keltisch Ierland.

Met hun gevarieerde samenspel, fantasievolle benadering, onbevangen improvisaties en aanstekelijk  enthousiasme dagen ze elkaar uit, scherpen ze elkaar aan en blijven ze daardoor hun muziek ontwikkelen en verfrissen. Montanaro draagt veelal de melodie, terwijl Cavez met bassen en akkoorden voor een ondergrond zorgt en in een contrageluid voorziet. 

Beide muzikanten hebben hun sporen verdiend met solo- en groepswerk in KV Express, Dazibao, Urban Trad, Jeff Caresse, Watchman & Friends, ZEF en Montanaro Cie. Als duo brachten ze drie goed ontvangen cd’s uit: een titelloze (2010), Escales (2012) en Le 3ème Temps (2015). Aanvang 2016 zouden ze voor het eerst GUO aandoen. Op verzoek annuleerde GUO het concert wegens een naderende blijde gebeurtenis. In overleg zocht en vond GUO een nieuwe datum, negen maanden later, maar dat is louter toeval.

Sophie Cavez & Baltazar Montanaro, foto Harold Noben
Sophie Cavez & Baltazar Montanaro, foto Harold Noben


Zondag 11 september 2016, Sophie Cavez & Baltazar Montanaro.
Het GUO-concert op de eerste verdieping van cultuurcentrum Tiliander in Oisterwijk start om 15.00u en is gratis toegankelijk. In plaats van een  voorverkoop opent GUO haar zaalkassa om 14.00u volgens het principe 100=VOL=OP. Het is dus zaak tijdig aanwezig te zijn voor liefhebbers die zich graag laten verrassen en verwonderen door spannende, vernieuwende Pan-Europese fusiefolk.

Vrije gift
Sophie Cavez & Baltazar Montanaro openen de GUO-serie van vier vrije gift concerten. Hierin herdefiniëren kleine, fijne formaties westers gewortelde folkmuziek. Dat doen ze door onbegrensd fusies aan te gaan met genres als jazz en klassiek of met niet-westers gewortelde muziek. Bezoekers betalen geen entree bij binnenkomst, maar bepalen achteraf een vrije gift. Die is anoniem, naar eigen inzicht en draagkracht.

Wie toch om een vuistregel verlegen zit: beoordeel het concert met een rapportcijfer tussen 1 en 10. Doneer een euro per toegekend punt. Geef altijd 1 euro voor de moeite. Betaal 10 euro als u het concert van uw leven beleefde. Maak er 10+ euro van als u zwemt in uw geld en het GUO initiatief een warm hart toedraagt.

De GUO vrije gift concerten zijn mede mogelijk door een donatie van Stichting De Schuur Oisterwijk en door Fonds Podiumkunsten NL.

GUO vrije gift concerten 2016/2017: Sophie Cavez & Baltazar Montanaro (11 sep); Lakshmi (18 dec); Belem: Didier Laloy & Kathy Adam (29 jan); Trio Osuna (11 jun).

Uitgebreide info over GUO en de 14 concerten in serie 2016/2017 in tekst, beeld en geluid: http://guo.inoisterwijk.nl
Gratis abonnement maandelijks digitaal GUO Muziekmagazine? Een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. volstaat.