Op zondag 2 oktober spelen Martin Hayes & Dennis Cahill in Tiliander in Oisterwijk. Dit optreden in de GUO-reeks is het enige in Nederland van dit duo, dat ook deel uitmaakt van supergroep The Gloaming.

Fiddler Martin Hayes haalt zijn muzikale inspiratie niet alleen uit de traditionele Ierse muziek, die hij van pa P.J. Hayes leerde. Hoorbaar zijn ook invloeden van Arvo Pärt, jazzfenomeen John Coltrane en meester op de viola da gamba Jordi Savall, de Catalaan met wie hij in 2015 de grote concertlocaties in Groot-Brittannië en Ierland aandoet.

Met de Iers-Amerikaanse super-combi The Gloaming doet hij sinds 2014 de muzikale wereld versteld staan. Zijn integratie van geraffineerde tot explosieve authentiek Iers-Keltische muziek met jazz en klassiek slaat in als een meteoor. De fiddles van Hayes en Caoimhin Ó Raghallaigh, gecombineerd met de ijle, klagende vocalen van Iarla Ó Lionáird, het soms spaarzame, maar dan weer uitdrukkelijk aanwezige pianowerk van Thomas Bartlett en het subtiel ondersteunende gitaarwerk van Dennis Cahill zorgen voor een onvergetelijke luisterervaring.
De traditie is altijd respectvol nabij, zij het geplaatst in een nieuwe muzikale dimensie qua ritme, melodie en klankkleur. Ook buiten de folkscene waardeerde de vakpers hun twee cd’s tot nu toe met de grootste lof en deelde meermaals de maximale vijf sterren toe.
 
De ouders van Dennis Cahill verkasten van County Kerry in Ierland naar de States waar Dennis in Chicago werd geboren. In de tachtiger jaren liep hij daar als jong gitarist de naar Amerika geëmigreerde Martin Hayes tegen het lijf. In jazzrock-formatie Midnight Court fuseerden en experimenteerden ze er op los. In  de negentiger jaren liet Martin Hayes zijn fiddle nieuw leven blazen in zijn traditionele, Ierse roots. Na twee albums hervatte hij de muzikale samenwerking met Dennis Cahill. Uitgangsbron was de lyrische muziek van East Clare.

Nu, een kwart eeuw verder, spelen ze niet alleen samen in The Gloaming maar ook nog altijd als duo. De dienende, maar dwingende gitaar-ritmes van Cahill, met versiering, solo, accentje, leggen de ultieme basis waarop Hayes met uitgesponnen fiddle-soli excelleert. Soms breekt de zon door in een serene of juist lustige wereld, dan snijdt een klaagzang (lament) over het betrekkelijke, vergankelijke leven diep door de menselijke ziel.

Bij elk concert opnieuw wekt het verbazing hoe twee muzikanten op een podium, slechts gewapend met akoestisch gitaar en viool, zo’n in extremis rijk, vol, eigen en spannend geluid weten te produceren. Met ogen en oren open ziet u een duo, maar hoort u een orkest. Een niet te missen, wonderlijke beleving voor muziekliefhebbers met open mind naar vernieuwende, Ierse muziek met respect voor haar Keltische oorsprong. Ofwel: hoe urgent traditionele muziek uit Ierland, eenmaal in meesterlijke handen van Martin Hayes & Dennis Cahill, ook anno 2016 kan zijn.

Martin Hayes & Dennis Cahill
Martin Hayes & Dennis Cahill


Zondag 2 oktober 2016, Martin Hayes & Dennis Cahill in de GUO-reeks in Tiliander in Oisterwijk. Dit concert is het enige van dit duo in Nederland.
Het begint om 15.00u, de ticketbalie opent om 14.00u.
Reserveren kan op www.tiliander.com of telefonisch tijdens kantooruren op 013 – 5217220. Uitgebreide info in tekst, beeld en geluid is te vinden op http://guo.inoisterwijk.nl.

’s Avonds geeft Martin Hayes bovendien een fiddle-workshop in Hotel Boschoord in Oisterwijk, maar daarvoor geldt een gelimiteerde inschrijving, meer info vindt u hier.