Van 12 t/m 29 oktober is Fairport Convention in Nederland, België en Duitsland. De Britse folkrockband is hier te zien in Tiel, Drachten, IJmuiden, Tilburg, Zoetermeer, Heerlen, Eindhoven en Apeldoorn.

De Britse folkrockband Fairport Convention wordt opgericht in 1967. Het huis van gitarist Simon Nicol heet Fairport, zie hier de naam van de band. De formatie brengt de Engelse variant van folkrock voort. Gaandeweg voegt de band namelijk steeds meer Keltische en middeleeuwse invloeden toe aan dit tot dan toe vooral door Amerika gedomineerde genre.
Aanvankelijk is basgitarist Ashley 'Tyger' Hutchings de spil van Fairport Convention. Andere bandleden zijn de eerder genoemde Simon Nicol (gitaar), Richard Thompson (gitaar) en Shaun Frater (drums). Al snel volgt zangeres Judy Dyble. Op instigatie van producer Joe Boyd van het label Island Records wordt er nog een zanger aangetrokken, Iain Matthews.
 
Eind 1967 komt het debuutalbum Fairport Convention uit, nog sterk geënt op Amerikaanse folkrock met een aantal covers van Joni Mitchell. Nog voor het uitbrengen van het tweede album What We Did On Our Holidays wordt Judy Dyble vervangen door zangeres Sandy Denny. Het derde album Unhalfbricking bevat naast nummers van Bob Dylan, al veel meer eigen nummers. En Richard Thompson is inmiddels uitgegroeid tot een exceptioneel inventieve gitarist. De band scoort een hit met het nummer Si Tu Dois Partir, een Franstalige versie van Bob Dylans If You Gotta Go.
 
Bijna betekent een tragisch auto-ongeluk het eind van Fairport Convention. Twee personen komen om het leven, waaronder de vriendin van Richard Thompson. De andere bandleden die ook gewond raken willen het bijltje erbij neergooien, maar gaan weer de studio in om het album Liege and Lief op te nemen, nadat ze hersteld zijn van hun verwondingen. Wel zonder zanger Iain Matthews, hij heeft de band verlaten. Dit album is in de ogen van velen de beste plaat van Fairport Convention.
 
In 1979 wordt de formatie opgeheven, maar in 1985 heropgericht. En inmiddels heeft de band in 2015 de 37e cd Myths and Heroes (2015) uitgebracht.
Still going strong! Huidige bezetting
Simon Nicol: gitaar, zang
Dave Pegg: bas, mandoline, zang
Ric Sanders: viool
Chris Leslie: viol, mandoline, bouzouki, zang
Gerry Conway: drums, percussie

YouTubepagina
Op de YouTubepagina van de band vind je een aantal video’s .
Who Knows Where the Time Goes – met de legendarische zangeres Sandy Denny.
Si Tu Dois Partir – een enorme hit uit 1969 van de band (Franstalige versie van Bob Dylans If You Gotta Go, Go Now)
 
Je kunt de band volgen op Facebook en Twitter.
Luisteren kan via Spotify.
Website: http://www.fairportconvention.com/

Tourdata Fairport Convention oktober 2016:

woensdag 12 oktober Schouwburg Agnietenhof Tiel
donderdag 13 oktober CC De Wildeman Herent (B)
vrijdag 14 oktober CC De Muze Heusden Zolder (B)
zaterdag 15 oktober CC Steenoven Herzele (B)
zondag 16 oktober Iduna Drachten
dinsdag 18 oktober Stadsschouwburg Velsen IJmuiden
woensdag 19 oktober The Spirit of 66 Verviers (B)
donderdag 20 oktober Muziekpodium Paradox Tilburg
zaterdag 22 oktober Boerderij Zoetermeer
zondag 23 oktober Heimathaus Twist (D)
dinsdag 25 oktober Heerlen Theater Heerlen
woensdag 26 oktober Muziekgebouw Eindhoven
donderdag 27 oktober Orpheus Apeldoorn
zaterdag 29 oktober CC De Kleine Beer Beernem