Sprankelende klassieke én celtic harp met fijne zang, op zondag 22 december laat Lakshmi haar snaren dansen bij GUO in Oisterwijk.

Afwisselend repertoire
In haar eerste set brengt Lakshmi een gevarieerd klassiek repertoire op klassieke concertharp. Na de pauze ruilt ze die in voor een Celtic harp om haar snaren te laten dansen op een Celtic dance repertoire. Dat wisselt ze af met fijn gezongen Celtic ballads en hier en daar een lied uit de rijke Vlaamse muziektraditie. Die afwisselende repertoirekeuze typeert My Singing Bird, haar lang verwachte tweede CD die uitkwam in 2018, liefst 10 jaar na debuut Gloomy Winter. Waar ze toen een selectie van Celtic ballads bundelde, verzamelde ze nu Celtic songs én dancetunes die het afgelopen decennium op haar pad kwamen of waarvoor ze authentieke bronnen afspeurde.

Dit alles brengt ze volgens traditioneel recept, maar in eigen arrangementen: licht, sprankelend harpspel overgoten met heldere vocalen die doen mijmeren en wegdromen naar de oude, rijke  Keltische cultuur met haar mythische en magische tradities. Met bovendien twee songs van eigen hand waarmee ze het album nog meer naar zichzelf toe trekt. Wat is gebleven: een intermezzo met een enkele Vlaamse traditional.

Ze nam de CD op in een kruiskapel in Eksaarde. De sfeervolle entourage en prachtige natuur waren een bron van inspiratie. De stilte maakte het mogelijk om in contemplatie elke opname tot leven te wekken. GUO-locatie Boschoord is weliswaar geen kapel, maar haar intimiteit en haar ligging temidden van Oisterwijks bos- en vennengebied roept wellicht die sfeer op als Lakshmi er haar harpen beroert en haar liederen zingt. De serene sfeer in de advent zo kort voor Kerst doet de rest.            

Lakshmi
Lakshmi


Palmares
Oorspronkelijk uit Gent sloot Lakshmi klassieke harpstudies met 'Grootste Onderscheiding' af aan conservatoria in eigen en buitenland. Bovendien volgde ze masterclasses klassieke harp bij internationale grootmeesters, werkte mee aan project ‘House Music’ van het Festival van Vlaanderen en soleerde in Concerto voor fluit en harp van W.A. Mozart. Met regelmaat speelt ze harp in het Vlaams Radio Orkest, Filharmonie (soliste harpconcerto Carl Reinecke) en Symfonieorkest Vlaanderen. Met Il Novecento toerde ze door Frankrijk en Duitsland voor The Night of the Proms. Daarnaast doceert ze harp aan drie Vlaamse Muziekacademies en organiseert ze elke zomer een harpkamp in de Ardennen.
 
Aangestoken door haar ouders raakte ze in de ban van Keltische muziek uit vooral Ierland, Schotland en Bretagne. Traditionele muziek uit met name deze Keltische gebieden stelt de specifieke Keltische harp (34 snaren, zonder voetpedaal) vaak centraal. Ze bouwde een repertoire uit van ballades die ze zelf zingt én begeleidt op Keltische harp en waarvan ze een selectie inmiddels dus vastlegde op twee CD’s. Regelmatig verblijft ze in Ierland en Schotland om er zich verder te specialiseren en te laten inspireren in traditioneel-Keltische harpmuziek.

Lakshmi zet zich in voor de promotie van de Keltische harp die in onze Lage Landen nog te weinig als ‘volwaardig’ instrument telt. Dit ondanks legendarische Keltische harpisten die haar voorgingen, zoals Spanjaard Emilio Cao, Bretonse bard Alan Stivell, Canadese Loreena McKennitt, Ierse Moya Brennan (Clannad) en Duitser Thomas Loefke (Norland Wind). Behalve zomerkampen klassieke harp organiseert Lakshmi jaarlijks evenementen rond traditioneel-Keltische harpmuziek.

Support act The Way
Waar mogelijk biedt GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk jong lokaal muziektalent de kans om vóór haar hoofdacts podiumervaring op te doen door zich als support act in een korte set te presenteren aan haar bezoekers. Voorafgaand aan Lakshmi speelt The Way vanaf 14.30u een set van twintig minuten. Willem Oerlemans (Moergestel; gitaar) en Ayla Pijnappels (Berkel-Enschot; vocals) startten in 2016 een akoestisch popduo. Roel Muselaers (Oisterwijk; cajon) breidde eind 2018 het duo uit tot melodieus trio met percussieve beat. Hun akoestische, toegankelijke popcovers vinden hun weg vooral op lokale feestjes. Op zondagmiddag 22 december trakteert The Way de GUO-bezoekers op een kort feestje.

Zondag 22 december 2019, Lakshmi bij Groeten Uit Oisterwijk in Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord aan de Gemullehoekenweg 143 in Oisterwijks bos- en vennengebied. Het jonge, lokale trio The Way gaat haar vooraf met een korte set luisterpopcovers. Deze support act begint om 14.30 uur, waarna Lakshmi naadloos aansluit.

GUO opent haar zaalkassa om 13.30u, maar liefhebbers reserveren hun tickets al via www.groetenuitoisterwijk.nl. GUO rekent geen bijkomende reserveringskosten en GUO-bezoekers parkeren bij Boschoord gratis. Bovendien kunnen ze rondom dit GUO-concert speciale tarieven verwachten voor lunches, diners en overnachtingen als ze die reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lakshmi in beeld & geluid? Check https://youtu.be/6u-bFTMLg