Vier gezamenlijke concerten Dommelvolk & Wè-nun Henk

- door Henk -
'Een samenwerking tussen de oude en de jonge lullen van de Brabantse folk.' Zo presenteerden  folkgroepen Dommelvolk (uit de jaren 70 en 80) en Wè-nun Henk (van nu) hun besluit om samen een theatertourtje te maken. Het zijn vier concerten geworden, waarvan het eerste aanstaande zondag in het Koningstheater in Den Bosch.  Informeel noemen ze hun project Dommelhenk. Volgens Hans Hoosemans van Wè-nun Henk 'dreigt het zeer gezellig te worden'. En Bert Spin van Dommelvolk: "Ja hoor, we kunnen erg goed overweg met die jongelui, maar ik zal eerst eens kijken of ik alle akkoorden nog kan vinden op mijn accordeon, en of ik de rest nog kan volgen..."

Humor is altijd een sterke kant geweest van de vier mannen van Dommelvolk. Zo zongen zij op hun lp Nr.100 zonder blikken of blozen gedragen á capella  "ik ben niks nie op m'n gemak,  'k ben aon dun helen dunne slappe kak...". En dat in een tijd (1980) waarin tal van folkies maar al te graag getuigden van hun engagement . Wè-nun Henk brengt tegenwoordig ook traditionele Brabantse en Vlaamse liederen. Het is nog steeds 'volksmuziek' zoals Hoosemans zegt, maar instrumentaal klinkt het allemaal net iets meer anno-nu met lichte invloeden uit Amerikaanse rootsmuziek en alternatieve rock.

Harrie Franken
Dommelvolk stopte in '84. Wè-nun Henk begon in '95 geïnspireerd door de muziek van het oude Dommelvolk. Maar ook - evenals hun voorbeeld - puttend uit de onuitputtelijke bron die de liedverzameling van Harrie Franken biedt. Deze onderwijzer uit de Weebosch tekende duizenden traditionele liederen uit de Kempen op. In 2004, een jaar na Frankens dood, ontmoetten de muzikanten van Dommelvolk en Wè-nun Henk elkaar achter de coulissen van het herdenkingsconcert voor Harrie Franken in De Kattendans in Bergeijk.

Daar klikte het meteen. Spontaan ontstond het idee voor deze gezamenlijke theatertour. Hans Hoosemans: "We speelden wat dingen die wij kennen van hun elpees, en ik denk dat ze het wel grappig vonden dat er na 25 jaar nog fans van ze waren. Die indertijd niet of net geboren waren, ook nog ook nog ook. Gerard van Maasakkers die de presentatie deed, kwam naar achteren met de vraag of we wat stiller wilden zijn want ze hadden er last van in de zaal."

Bert Spin: "Het is een leuk initiatief. Wat ons betreft is het wel belangrijk dat we geen hele avond hoeven te vullen. Daarvoor is het te lang geleden, en hebben we te weinig gelegenheid tot repeteren. Het was en is nog steeds een heel gedoe om iedereen bij elkaar te krijgen. Deze en gene betreedt heel wat paden in de muziek."

In ruste...
De tour blijft beperkt tot slechts vier concerten. Bert Spin: 'Dat is met opzet. Dommelvolk is een groep in ruste... Het is niet de bedoeling om weer opnieuw serieus op te starten. Over een vervolg is nog niet nagedacht. Maar ja, als er genoeg interesse is, en men vindt het niet erg als Dommelvolk wederom wat oude koeien uit de sloot haalt, dan wie weet."

Ze zijn nog niet uit de vraag of een en ander op cd wordt vastgelegd. Wel worden alle concerten opgenomen.  "Maar", zo zegt Bert Spin "daar moet je verder (nog) geen conclusies aan verbinden." Hans Hoosemans spreekt stilletjes de hoop uit dat er eventueel later een live-cd'tje van komt. 'Of het ook écht zo ver komt is afhankelijk van een aantal zaken zoals kwaliteit van de opnames en interesse bij een label', denkt hij. 

Grut
De ruwe opzet van de concerten is: voor de pauze Wè-nun Henk en een paar nummers samen als 'Dommelhenk'. Na de pauze Dommelvolk en wat meer nummers samen. Ook wordt bij sommige nummers uitwisseling van muzikanten overwogen. Hans Hoosemans denkt dat het nog alle kanten opkan. "Je moet ook rekening houden met mensen die alleen komen voor Dommelvolk en die geen behoefte hebben aan al dat ander grut..."

"Het enige nummer in onze set met een Dommelvolk-link is De Spaansche Brabander, dat Dommelvolk destijds opnam als Woensel Kermis. We doen een poging die twee nummers in elkaar te schuiven. Uiteraard is drie-kwart van het Dommelvolk repertoire actief dan wel passief bij ons tot in detail bekend, dus daar liggen veel mogelijkheden. Het moet natuurlijk wel geen eenrichting-verkeer worden. Ik sluit ook niet uit dat het vierde optreden er totaal anders uitziet dan het eerste. We willen ons nergens op vastpinnen", aldus Hans Hoosemans.

Comeback
Nadat het Zuidoost-Brabantse Dommelvolk in '84 was gestopt, maakte de groep in 2000 een voorzichtige comeback. Op het podium van het International Folk Festival Tilburg stonden ze er opeens weer, net zoals vroeger: Ad van Genechten (zang, gitaar, cister), Bert Spin (accordeon, harmonium, piano, zang), Steeph Custers (viool, altviool en zang) en Jitze Kopinga (kontrabas, gitaar, zang). De schouwburg stond op z'n kop. Er volgden daarna nog enkele optredens, allemaal even succesvol, zoals op het festival Folkwoods in Eindhoven.

dommelvolk
Dommelvolk

Wè-nun Henk, in midden Brabant ontstaan, trad vanaf '95 in de voetsporen van Dommelvolk. Andere grote voorbeelden waren de Veulpoepers en het Vlaamse Rum. Aan Rum wijdde Wè-nun Henk in 2003 zijn derde cd. Maar de groep volgt al een tijd niet meer klakkeloos haar voorbeelden. Wè-nun Henk is de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid. De groep ontwikkelt een eigen sound. Hun arrangementen worden met het jaar spannender. Wè-nun Henk bestaat inmiddels uit zeven personen: Luc Plompen (zang), Carel van Oirschot (banjo, tambura, zang), Nicoline Soeter (viool), Mark van Dal (gitaar, zang), Katrien Bos (contrabas), Roeland Uitdewilligen (drums, zang), Hans Hoosemans (mandoloncelle).

wè-nun henk
Wè-nun Henk

De vier concerten:
06.03: Het Nieuwe Koningstheater, 's-Hertogenbosch, Reserveringen: 0900-33 72 72 33, of www.koningstheater.nl
20.03: Arsenaaltheater, Vlissingen (met Gerard van Maasakkers). Reserveringen: bij Uit in Vlissingen tijdens kantooruren: (0118) 416662.
16.04: CC de Tiliander, Oisterwijk. Reserveringen: CC Tiliander van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 uur en 17.00 uur, tel: 013-5217220.
23.04: CC de Kei, Reusel. Reserveringsinformatie op tel: 0497-641484.