Zondag 4 en maandag 5 september moet je in Tilburg zijn voor twee concerten van begenadigde hemelse stemmen uit Corsica en Georgië. Zondagmiddag treedt het Corsicaanse A Filetta op in het Cenakel, maandagavond het Greorgische ensemble Dzmedi in Muziekpodium Paradox.

A Filetta
A Filetta brengt Corsicaanse polyfonie, meerstemmige onbegeleide zang naar Tilburg. A Filetta behoort al 25 jaar, onder leiding van Jean-Claude Acquaviva, tot de top van de a capella gezongen polyfonie. Deze vocale traditionele muziek staat symbool voor de Corsicaanse identiteit. Polyfonie kent een religieuze oorsprong. Het komt dan ook goed uit dat A Filetta in een oud Tilburgs klooster optreedt. Het concert in het Cenakel (Cenakel 1) begint zondag 4 september om 12:00 uur. De entree is 10 euro. Kaarten zijn te bestellen via 013-5811367 (maandag tussen 10:00 en 15:00 uur) of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Stichting Cenakel vind je op Cenakel 1 (bij de Kempenbaan) in Tilburg.
A Filetta bestaat momenteel uit: Jean-Claude Acquaviva, Jean Sicurani, (de twee oprichters), José Filippi (sinds 1983), Paul Giansily (sinds 1984), Maxime Vuillamier (sinds 1989) en Jean-Luc Geronimi (sinds 1997).

De muziek van A Filetta is niet enkel puur traditioneel. De 9 Cd's die de groep tot nu uitbracht zijn weliswaar in hoofdzaak (onbegeleid) polyfoon, maar de groep houdt toch een blik op de wereld. Dat heeft o.a. te maken met hun vriendschap met componist, arrangeur Bruno Coulais, die in samenwerking met oprichter/tekstschrijver Jean-Claude Acquaviva de muziek van A Filetta moderniseert. Maar ook met de contacten die A Filetta als medeorganisator legt op het jaarlijkse Festival des Rencontres Polyphoniques de Calvi. Daar blijkt dat de Polyphonie geen exclusief Corsicaans domein is. Indianen uit Amerika, Berbers uit de Maghreb, groepen van Sardinië, uit Albanië, Bulgarije en zelfs Georgië ontmoeten elkaar op dit festival.

Dzmebi
Uit laatst genoemd land, Georgië, komt het ensemble Dzmebi. Dit kwintet bestaat uit studenten van het conservatorium van Tbilisi. Hun hoofdvak is zang en allen hebben ze het ultieme doel om operazanger te worden. Dat is te horen. We hebben hier te maken met vijf schitterende stemmen, maar deze keer krijgen we geen opera te horen. Dzmebi, dat ‘broers' betekent, legt zich toe op de ontroerende, melodieuze en typische Georgische volksmuziek. Hun repertoire is uitgebreid varieert van vrolijke volksmuziek tot religieuze muziek, romantische liedjes, zeer oude traditionele volksmuziek en instrumentale muziek.

Deels wordt dit programma a capella gezongen en deels begeleiden de leden van de groep zich sfeervol en doeltreffend op traditionele Georgische instrumenten als de panduri en tsjonguri (soort luiten), dolly (trommel) en de salamuri (speciale fluit). Het is de eerste keer dat Dzmebi buiten Georgië optreedt.

Samenstelling: Ucha Abuladze , 1e tenor, panduri; Goga Alexandria, 1e tenor, panduri; Gocha Abuladze, bariton, baspanduri en accordeon; Levan Samkurashvili , bas, baspanduri; Merab Samkurashvili, bas, salamuri, gitaar en piano.
Dzmebi treedt maandag 5 september op vanaf 20:30 uur in Muziekpodium Paradox aan de Telegraafstraat 62 in Tilburg. Entree €5,- Parapashouders €2,50.
Zie ook www.paradoxtilburg.nl.