Willem Vermandere zal op zondagavond 13 november een concert geven in Nia Domo te Boekel.

Willem werd in 1940 geboren in Lauwe, België. Hij is opgegroeid in muzikale sferen tussen moeders keuken en de werkbank van vader -wagenmaker- klarinettist. Hij stapte zelf al heel vroeg mee in de dorpsharmonie Sint Cecilia. Willem leerde Grieks en Latijn, maar was meer geboeid door de gitaar. Ook tekende hij zijn schoolschriften vol ventjes en karikaturen van zijn leraren. Later begint hij melodietjes te componeren en zet muziek op gedichtjes. Hij maakt ook beeldhouwwerken in grillige boomstronken.

Op latere leeftijd studeerde Willem godsdienstwetenschappen te Gent, maar wordt meer en meer beeldhouwer en liedjeszanger. Drie jaar heeft hij les gegeven in Nieuwpoort en zegt dat het drie jaar te veel was, maar hij leerde er toch verhaaltjes vertellen aan kinderen, wat nu op het podium bij grote mensen goed van pas komt.

Nu schrijft hij zelf teksten en muziek en treedt op van Duinkerke tot Groningen. Hij maakte acht langspeelplaten en even zoveel C.D.'s en dat gaat nog steeds door, zijn binnenkort te verschijnen CD "Van Soorten" is daar het bewijs van. Tussendoor tekent hij nog altijd ventjes, schildert en kapt grote stenen om buiten te zetten, met hun voeten in de zware poldergrond en met hun kop tussen de lage wolken van Steenkerke in de Westhoek.

Inmiddels is ook het eerste boek van Willem uitgebracht: "Thuis en nog veel verder".

Zijn recente werk heeft Willem volledig opgenomen in zijn nieuwe theaterprogramma. Samen met zijn twee companen, Freddy Desmedt, fluiten en klarinet en Pol Depoorter, gitaren en mandoline, zet Willem met woord en klank, luchtig en doodernstig, droevig en blij, levenslustig en soms donker, aaneengeweven door middel van zijn spitste 'vertelelementen' een prachtig ingetogen theaterprogramma neer. Een avond met Vlaanderens warmste theatermens, die zo als echte goede wijn verbetert met het ouder worden, mag u zeker niet missen.

willem vermandere
Willem Vermandere

Willem is een bijzonder mens, een filosoof en begenadigd zanger/verteller en beeld-houwer/schilder. De zanger en beeldhouwer/schilder die in Vermandere huizen, leven in perfecte harmonie met elkaar. De ene heeft de andere nodig en omgekeerd. Al wat hij niet onder woorden gebracht kan krijgen kan hij kwijt in zijn beelden en schilderijen en andersom vindt hij in zijn beeldhouwen en schilderen inspiratie voor zijn muziek, liedjes en gedichten. Dit alles vindt zijn weerslag in zijn theaterprogramma's. Zijn teksten zijn als literatuur en zijn muziek heeft een zuidelijk timbre. Hij kan als geen ander zijn liedjes over het leven, personen en gebeurtenissen op een conference-achtige wijze en met een unieke mimiek aan elkaar breien!

Willem Vermandere: zang, gitaar, klarinet, autoharp, fluiten enz.
Freddy Desmedt: diverse fluiten, klarinet, saxofoon.
Pol Depoorter: diverse gitaren, mandoline.

Te zien en horen op zondagavond 13 november 2005, 20.00 uur in Partycentrum Nia Domo te Boekel. Kaarten € 12,= pp. zijn verkrijgbaar in de Openbare Bibliotheek van Boekelen in de bowling van Nia Domo. Reserveren kan op tel: 0492-321452 van Nia Domo.