De serie Folk This! in de Rotterdamse poptempel Rotown, waar vorige week Martha Wainwright op het podium stond, biedt voor december uit de VS: Orenda Fink (10/12) en Grayson Capps (14/12). In deze nieuwe concertserie schenkt Rotown aandacht schenkt aan de hedendaagse folkartiest. Orenda Fink + support Mayday
Het einde van het meisjesduo Azure Ray heeft twee aardige solisten opgeleverd: Maria Taylor en Orenda Fink. Beiden zijn met een solo-album gekomen op het vertrouwde Saddle Creek label, wat tevens de ‘thuishaven' vormt voor acts als Bright Eyes, The Faint en Cursive. Leden uit deze bands speelden vanzelfsprekend ook mee op ‘Invisible Ones', het album van Orenda Fink. Na een tiental concerten in Duitsland, Zwitserland en Oostnrijk wipt Fink aan het eind van deze Europese tour nog even over naar Rotterdam.

Fink wisselt dromerige composities af met sprankelende rocksongs. Een zeker optimisme klinkt door in vrijwel alle liedjes, gedragen door Fink's ijzersterke vocale prestaties. Muzikaal ligt het overigens niet eens zo heel erg ver verwijderd van Azure Ray. Als support neemt Fink de band Mayday mee. Eveneens afkomstig uit de Saddle Creek stal, voert dit gezelschap ons langs een donker pad van dood, drugs en hebzucht. Alhoewel verpakt in romantische ‘roots' liedjes, is het geheel dus niet bepaald opbeurend. Denk aan Nick Cave en Leonard Cohen. Ook hier wordt de band overigens gevormd door leden uit die levendige scene in en rondom Omaha, Nebraska.

Orenda Fink + support Mayday: zaterdag 10 december |21:00 | € 6,00 (+vvk)
www.orendafink.com.

Grayson Capps
Grayson Capps is een rootstalent uit het diepe zuiden van de VS. Zijn debuutalbum ‘If You Knew My Mind' geeft een frisse kijk op het alt-country genre. Woonachtig in New Orleans en geboren in Alabama ademt hij het broeierige van die zuidelijke staten. Zijn doorleefd stemgeluid klinkt rauw en nonchalant en doet zo nu en dan denken aan Jimi Hendrix. Vooral wanneer de scheurende gitaren uit de kast worden gerukt. In de meer singer-songwriter georiënteerde nummers wordt de link gelegd met Tom Waits, maar dan wel als een toegankelijke versie daarvan. Loom, swampy, schurend en genesteld in de beste New Orleans traditie. Cabbs bezingt de zelfkant van de samenleving. Rotown omschrijft hem kort en krachtig als ‘Tom Waits meets Keb Mo'.

Grayson Capps: woensdag 14 December | 21:00 | € 6,00 (+vvk)
www.graysoncapps.com.