De Canadese singer/songwriter Fred Eaglesmith komt voor acht concerten naar ons land. Het eerste is aanstaande zaterdag in Terneuzen. Maar hij doet bijvoorbeeld ook de concertreeks die Ad van Meurs in het Eindhovense Muziekcentrum organiseert aan (di 29/11). Eaglesmith (zang, gitaren) wordt op drums begeleid door Koren Heppner en op mandoline/harmonica door William Bennett.

Fred Eaglesmith is inmiddels haast een levende Americana legende. Deze Canadees (van Friese komaf) verruilde het boerenleven in Ontario voor een ‘life on the road'. Zijn songs zitten vol hartzeer, humor en pakkende metaforen over het leven van de gewone man. Hij schrijft over alles en iedereen: vrachtwagenchauffeurs, burenleed of sneeuwploegmedewerkers.

Regelmatig is hij vergeleken met grootheden als Hank Williams, Johnny Cash en Bruce Springsteen, maar hij haalt er zijn schouders bij op. Fred Eaglesmith doet alles toch net anders en op zijn eigen manier. Hij benadert folk en country eigenzinnige en brengt een honkytonk-repertoire, doorspekt met rock-'n- roll en country-invloeden uit de zestiger jaren. Inmiddels heeft Eaglesmith zo'n vijftien cd's op zijn naam staan. Het laatste decennium doet hij jaarlijks een kleine driehonderd optredens.

Eaglesmith heeft zowel de Juno (in Canada vergelijkbaar met de Grammy Award) als de Canadian Independent Music Award ontvangen. Hij heeft zijn eigen label en bekende namen zoals Mary Gauthier, The Cowboy Junkies en The Radio Kings hebben zijn songs op hun repertoire staan. Ook Martin Scorsese en James Caan gebruikten zijn werk voor hun films. Samen met Alanis Morissette en Bono (U2) is Eaglesmith woordvoerder voor Oxfam Make Trade Fair, een wereldwijde campagne voor eerlijke handel met de Derde Wereld.

Tourschema:
Za 26/11 Porgy & Bess Terneuzen (22 uur). Zo 27/11 Perron 55 Venlo. Di 29/11 Van Meurs presenteert...(ook Bruno de Neckere en Harrison Kennedy) Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven. Wo 30/11 Doornroosje Nijmegen. Do 1/12 Assen. Vr 2/12 Paard van Troje Den Haag. Za 3/12 Patronaat Haarlem. Zo 4/12 Vredenburg Utrecht.
Zie ook: www.fredeaglesmith.com.