De vierde editie van Irish Unplugged Tour brengt in februari Pauline Scanlon, The Woods Band en Gráda voor twintig concerten naar ons land. Zangeres Pauline Scanlon wordt beschouwd als grote belofte van de Ierse muziek, Terry Woods is al vanaf eind jaren zestig leading in de Ierse folk(rock) en de band Gráda maakt snel carrière.


De carrière van de 25-jarige zangeres Pauline Scanlon kreeg een upswing nadat Sharon Shannon haar op zowel de albums The Diamond Mountain Sessions ('00) als op Libertango ('03) in de schijnwerpers plaatste. Sharon Shannon hoorde haar zingen in een pub, was onder de indruk van haar gepassioneerde zang en nam haar mee op tour. Vervolgens gaf ze haar de kans om voor haar eigen label Daisy Discs een plaat op te nemen en nam daartoe producer John Reynolds (Sinéad O'Connor, Indigo Girls) in de arm. Lunasa-gitarist Donogh Hennessy zorgde voor de nodige ondersteuning, en bracht met name Scanlon's traditionele en eigentijdse kant in evenwicht. Hij schreef voor Lúnasa al eens een nummer over haar, het fraaie Inion Ni Scannlain.

In zijn recensie in het Brabants Dagblad noemde recensent Tom Tacken haar album Red Colour Sun een indrukwekkende eersteling. Hij heeft het over een ingetogen benadering. "Ze vermijdt de rauwe randjes van Sinéad O'Connor, maar graaft dieper dan Mary Black doet naar de kern van een lied," aldus Tacken.

Onze recensent Henk schreef in zijn recensie over Shannon's cd Libertango: ‘Een aangename verrassing is de zang van Pauline Scanlon, een 23-jarige rijzende ster uit Kerry. De manier waarop zij het bekende John Spillane-nummer All the Ways You Wander, met mooie vocale versierinkjes verder opfleurt doet in de verte denken aan de aanpak van Kathy Jordan van Dervish.

Folkforum-recensent Paul schreef over haar na haar optreden in de Sharon Shannon Band eind 2004 tijdens de Celtic Night in de Lommel: ‘Een wat zoetgevooisde stem maar haar vertolkingen van "Valentine" en de traditional "Boys of Barr na Sraide" (beiden van Red Coulour Sun) klonken mij zeer volwassen in de oren. Een grote verrassing was haar uitvoering van de Pentangle's "Sally free and Easy".

The Woods Band
Terry Woods (58) heeft al een lange imposante carrière achter de rug. Enkele formaties die hij in het leven riep of waar hij deel van uitmaakte: Sweeney's Men (voorloper van Planxty), Orphanage,  Steeleye Span, Woods Band, Gay and Terry Woods,  The Pogues, Terry Wood &  Ron Kavana.
In 2001 begon Terry samen met Dave Brown The Woods Band. Ze haalden er een paar andere muzikanten bij onder wie de jonge zanger/gitarist en songwriter Shane Martin die Terry had ontmoet in de groep Reel, waarmee hij ook al eens had opgetreden.

De samenstelling van de band: Terry Woods: (Cittern, Concertina, Mandolin, Banjo, Vocals),
Shane Martin: (Guitar, Singer/Songwriter), Paul Harrigan: (Accordion), Dave Browne: (Guitar, Vocals), David 'sparky' Hughes: (Bass), Steve Browne: (Drums, Percussion). Hun album 'Music from the Four Corners of Hell' bevat elementen uit de gehele carrière van Woods. Er staan overbekende oude Ierse songs op als "As I Roved Out" en "The Spanish Lady". Nieuwer materiaal als Ewan MacColl's "Travellin' People" en enkele eigen stukken als "The Grosse Isle Lament". In 2004 verzorgde de Woods Band een geslaagd concert tijdens het Celtic Music Festival te Vlaardingen.

Gráda
Gráda staat een week voor de tour door Nederland nog op het grote festival Celtic Connections in Glasgow. Deze Ieren hebben vanaf 2001 snel carrière gemaakt. In hun muziek zijn ook invloeden uit Bretagne, Oost-Europese en jazz te horen. Ze stonden tot twee keer toe op Dranouter en ook twee keer op Folkwoods. Gráda heeft in 2003 de cd The Landing Step uitgebracht.

Recensent Assie Aukes was op deze site na Gráda's laatste optreden op Folkwoods afgelopen zomer ambivalent in zijn beoordeling. De drummer gaf hij ervan langs, maar over de nieuwe zangeres was hij te spreken: ‘De nieuwe zangeres Nicola Joyce functioneerde zeker naar behoren en in enkele vocale nummers wist de groep zelfs te imponeren. (...) Een groep met veel potentie, maar dit maal kwam het er op Folkwoods niet uit.... De andere Folkforum-recensente Mirjam Adriaans vond het concert van  Gráda wel mooi. ‘Vooral Diver Boy van Natalie Merchant klonk prachtig uit de mond van de nieuwe zangeres Nicola Joyce.'

nicola joyce
Nicola Joyce, foto Ronald Rietman

Bezetting Gráda: Andrew Laking (double bass, zang, gitaar), Alan Doherty (fluiten, whistles), Nicola Joyce (zang, bodhrán, fiddle), Brendan O'Sullivan (fiddle, viola), Gerry Paul (gitaar)
Website:www.gradamusic.com.

Tourschema:
3/2 Meerpaal Dronten, 4/2 De Purmaryn Purmerend, 5/2 Schouwburg Amphion Doetinchem, 7/2 Schouwburg Amstelveen, 8/2 De Muzeval Emmen, 9/2 Stadsgehoorzaal Leiden, 10/2 Theater Geert Teis Stadskanaal, 11/2 Rabotheater Hengelo, 14/2 De Hanzehof Zutphen, 15/2 Munttheater Weert, 16/2 Stadsschouwburg Velsen, 17/2 De Mythe Goes, 18/2 Theater aan de Schie Schiedam, 19/2 Chassé Theater Breda, 21/2 De Maaspoort Venlo, 22/2 Stadstheater Zoetermeer, 23/2 De Lawei Drachten, 24/2 De Flint Amersfoort, 25/2 Figi Theater Zeist, 26/2 Theater De Veste Alkmaar.
Zie ook www.pbmusicprom.nl.